Angela Merkel către germani: Dacă va fi ultimul Crăciun cu bunicii noştri, atunci sigur am făcut ceva greşit

Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)
A.P.
09.12.2020

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel, într-un discurs emoţional, la respectarea restricţiilor asupra libertăţii de mişcare şi a măsurilor de distanţare socială înainte de sărbători, pentru ca numărul cazurilor de coronavirus să nu scape şi mai mult de sub control.

Cancelarul german a cerut introducerea de noi restricţii până la mijlocul lui ianuarie pe întreg teritoriul Germaniei, care este lovită de un val de infecţii cu virusul Wuhan, care provoacă boala COVID19.

”Numărul contactelor” între persoane ”este prea ridicat, reducerea numărului de contacte este insuficientă”, a declarat Angela Merkel miercuri, în Camera Deputaţilor.

Cancelarul german consideră justificate propunerile unui grup de experţi ce vizează închiderea - cel mai târziu înainte de Crăciun - şi mijlocul lui ianuarie, a tuturor magazinelor nealimentare şi a şcolilor.

În special închiderea şcolilor este extrem de controversată, deoarece studii americane arată că elevii nu sunt o sursă importantă de răspândire a virusului. În ciuda acestui fapt, unele ţări au pus accentul pe închiderea şcolilor, în timp ce altele au evitat asemenea măsuri.

”Trebuie să facem tot posibilul” pentru a evita ”o creştere exponenţială” a numărului de cazuri, a declarat Merkel.

Germania a înregistrat în ultimele 24 de ore 590 de decese cauzate de COVID-19, un număr record. Germania a avut relativ mai puţine infecţii în primăvara anului 2020, însă valul al doilea al pandemiei, care a început să bântuie Europa din luna octombrie, s-a dovedit problematic pentru guvernul de la Berlin.

Creşterea rapidă a numărului cazurilor a fost oprită prin închiderea unor sectoare ale alimentaţiei publice, din domeniul culturii şi sportului la începutul lunii noiembrie, însă numărul contaminărilor zilnice se menţine la un nivel ridicat.

Germania înregistrează în jur de 20.000 de noi cazuri de infecţie cu virus Wuhan zilnic, iar numărul bolnavilor aflaţi la terapie intensivă este considerat îngrijorător de către autorităţi, care se tem de o eventuală sufocare a sistemului de sănătate publică.

Guvernul federal şi cele ale landurilor urmează să discute înainte de Crăciun asupra unor eventuale noi măsuri pentru stăvilirea pandemiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor