Analiza suspiciunilor de plagiat în cazul doctoratului lui Bogdan Licu, tergiversată. Academia SRI refuză să trimită unele documente

Bogdan Licu
Bogdan Licu (Facebook)

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” şi Ministerul Educaţiei se contrazic în privinţa suspendării verificării tezei procurorului general adjunct al României, Bogdan Licu. Timpul trece însă, iar ANIMV nu trimite documentele la verificare pentru că există un proces, relatează G4Media.ro.

Unul dintre cei mai puternici procurori din România beneficiază de un şir de decizii suspecte luate de instituţii abilitate să discearnă dacă a plagiat sau nu în teza de doctorat. Ca exemplu, în timpul corespondenţei a doua dintre instituţiile de mai sus, titlul tezei lui Licu a fost scris complet greşit, ceea ce ar putea duce la o tergiversare şi mai lungă a analizei.

În luna mai, G4Media.ro a scris că analiza lucrării este suspendată, fiind invocată derularea unui proces aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dosar în care Licu cere să i se aprobe renunţarea la titlu. Informaţia legată de suspendare fusese furnizată de coordonatorul Secretariatului Tehnic al CNATDCU, Ion Ciucă, pe data de 12 mai. În mail-ul lui Ciucă către G4Media, în cc, fuseseră trecuţi doi dintre şefii CNATDCU, Ioan Aurel Pop şi Horia Iovu, iar aceştia nu au avut nimic de obiectat.

Ulterior, Ministerul Educaţiei, cel care are în coordonare CNATDCU, a afirmat pentru G4Media, că analiza în cazul Licu continuă, în acest sens fiind precizat faptul că, pe 1 aprilie 2020, Consiliul General al instituţiei a cerut documente de la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, instituţia de învăţământ superior unde acesta şi-a susţinut teza în 2011. În final, Ministerul a transmis că versiunea suspendării din materialul G4Media ”nu se susţine în realitate”. Asta, deşi un angajat al său o afirmase într-un mail oficial, iar şefii acestuia nu o infirmaseră.

Un verdict de plagiat în timpul mandatului lui Licu ar însemna o lovitură de imagine pentru persoanele care au avut un rol în numirea acestuia în funcţia de procuror general adjunct al României.

Articolul integral aici.