Analist japonez: Putin este încă spion în suflet, spionul care a pierdut din vedere strategia în Ucraina

Vladimir Putin la Kremlin
Vladimir Putin la Kremlin (Sergei Ilnitsky/AFP via Getty Images)

Un analist japonez afirmă că Vladimir Putin a lansat războiul de invazie din Ucraina fără să îşi fi pregătit iniţial o strategie solidă, şi asta deoarece liderul de la Kremlin "este încă un spion în suflet".

"Spionii colectează informaţii, dar nu pot elabora o strategie - ca şi cum ar căuta o piesă de puzzle fără să ştie cum ar trebui să arate imaginea finală, astfel că e oarecum de înţeles că, pentru Putin, fost agent KGB, elaborarea unei strategii a fost întotdeauna o provocare pentru preşedintele rus Vladimir Putin", afirmă autorul unei analizei publicate în Nikkei Asia.

Potrivit acestuia, invazia Rusiei în Ucraina s-a transformat într-un conflict confuz, deoarece Putin, care este încă un spion în suflet, s-a rătăcit în urma unei viziuni greşite.

Liderul de la Kremlin declarase, luni, la aniversarea victoriei Rusiei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, că Moscova a luat "singura decizie corectă" în ceea ce priveşte Ucraina, dar discursul său a fost plin de neadevăruri bazate pe o istorie revizionistă folosită pentru a-şi justifica războiul din Ucraina, afirmă sursa citată.

Militarii, serviciile de informaţii şi oficialii guvernamentali ruşi care au urmărit invazia de când a început, pe 24 februarie, pot fi probabil împărţiţi în două tabere: cei care recunosc atrocităţile din Ucraina, dar care se pretează la joc pentru propria supravieţuire, şi cei care cred din toată inima în afirmaţiile lui Putin.

Autorul analizei adaugă că este greu de spus cine se încadrează într-o anumită categorie doar urmărindu-i cum repetă elocvent argumentele lui Putin peste tot. Ofiţerii militari care se aflau în spatele lui Putin în timp ce vorbea, luni, aveau o figură împietrită, dezvăluind puţin din gândurile lor interioare.

Dacă nimic nu-l opreşte pe Putin acasă, războiul cu Ucraina nu va face decât să se prelungească, şi dacă se permite ca Rusia să îşi croiască un teritoriu într-o altă ţară ar putea trimite un mesaj greşit Chinei şi altora.