Ambasadorul Rusiei: Legat de Deveselu, discuţia e între Rusia şi SUA. Băsescu nu a primit invitaţie de la Putin

 Personalul armatei române in baza de la Deveselu
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a declarat recent că, "în legătură cu Deveselu, discuţia este între Rusia şi SUA" şi că "preşedintele Băsescu nu a primit nicio invitaţie din partea preşedintelui Putin".

În emisiunea «După 20 de ani» care va fi difuzată, duminică, la protv, ambasadorul rus a invitat investitorii români să facă bani în Rusia.

"În domeniul producţiei de mobilă, în domeniul prelucrării sau fabricaţiei de produse alimentare, românii au experienţă", a declarat Oleg Malghinov.

Însă, când vine vorba de interesele politice, situaţia se complică:"Preşedintele Băsescu nu a primit nicio invitaţie din partea preşedintelui Putin".

În privinţă influenţei americane sub care se găseşte acum România, ambasadorul menţionează că românii sunt cei care trebuie să stabilească dacă sunt sub influenţa americană sau rusă.

"În legătură cu Deveselu, discuţia este între Rusia şi SUA!", a declarat Malghinov, citat de Pro TV.

Ministerul rus de Externe: România este un stat neprietenos

Pe de altă parte Ministerul rus de Externe a atras recent atenţia că nu doreşte ca noua staţie de metrou din Sankt-Petersburg să fie numită „Bucureşti", aşa cum au decis autorităţile locale, întrucât România este un stat neprietenos.

Diplomaţii ruşi îşi motivează împotrivirea prin faptul că relaţiile Moscovei cu Bucureştiul stagnează, relevă unimedia.md.

Oficialii Ministerului rus de Externe au trimis o scrisoare către primăria oraşului Sankt-Petersburg în care precizează că faptul că România sprijină NATO este un factor suficient pentru a-i da staţiei de metrou o altă denumire, în loc de „Bucureşti".

Sursa menţionează că astfel de cazuri de ingerinţe în lucrările comisiei de toponometrie nu au mai existat niciodată la Sankt-Petersburg.

Staţia de metrou „Bucureşti" urmează a fi deschisă în decembrie 2012, în satul Kupcino, din suburbia metropolei Sankt-Petersburg.

Decizia finală cu privire la denumirea staţiei de metrou rămâne în competenţa autorităţilor locale.

"Staţia a fost proiectată cu mai bine de două decenii în urmă, în perioada sovietică, iar acum noi o finisăm. În arhitectura staţiei sunt redate imagini din Bucureşti, de aceea noi suntem interesaţi ca denumirea să fie păstrată (...) Tematica arhitecturii româneşti este ilustrată în felul în care au fost decorate tavanele şi lustrele. Pilonii staţiei sunt acoperiţi cu marmură albă, pavajul este din granit. De asemenea, proiectul prevede un mozaic cu un conac bucureştean", declara în iunie 2012 purtătorul de cuvânt al companiei metroului petersburghez.

Vocea Rusiei: Băsescu încearcă să reanexeze Republica Moldova

într-un articol publicat astă-vară, jurnaliştii de la postul guvernamental de radio Vocea Rusiei susţineau că preşedintele României, Traian Băsescu, încearcă să reanexeze Republica Moldova la România, prin acordarea de paşapoarte cetăţenilor moldoveni.

Totodată, ei atrăgeau atenţia asupra faptului că în Europa există o criză politică majoră, care se manifestă prin tendinţe separatiste în statele est-europene, printre care se numără şi România.

"Actuala criză din cadrul UE nu este doar financiară, ci şi politică, manifestându-se prin tendinţe separatiste, mai ales în ţările est-europene. Este vorba în principal de zona Balcanilor, unde separatismul a luat forma specifică, de natură etnică. În Europa de Est, separatismul se manifestă la nivelul etniilor şi teritoriilor. Albanezii, nu doar cei din Kosovo, joacă rolul cel mai important. Liderii albanezi macedoneni ar vrea să divizeze partea bulgară a regiunii Macedonia într-un sector albanez şi unul bulgar. Aceste idei sunt împărtăşite de etnicii albanezi din Grecia. Premierul Ungariei, Viktor Orban, doreşte restabilirea frontierelor fostei Austro-Ungarii", susţineau jurnaliştii de la Vocea Rusiei.

"Preşedintele român, Traian Băsescu, vrea să reanexeze Moldova prin oferirea de paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni. Cei de la Budapesta şi de la Bucureşti sunt nemulţumiţi de rezultatele celor două războaie mondiale, în special din punctul de vedere al frontierelor. Iar exemplele pot continua", a mai relevat Vocea Rusiei.

Nu este prima dată când Vocea Rusiei are o atitudine critică la adresa preşedintelui Băsescu. După ce recent a scris că preşedintele român conduce cu scorul de 11-0 în meciul european, făcând referire la cele 11 cerinţe impuse de Comisia Europeană lui Ponta, Vocea Rusiei a reluat tonul critic pe care l-a avut în ultima vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne