Ambasada SUA la Chişinău solicită liderilor moldoveni să ajungă rapid la un consens pentru reformarea justiţiei

Ambasada SUA la Chişinău
Ambasada SUA la Chişinău (facebook.com/ambasada sua)

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a venit cu un mesaj în contextul blocajului politic de la Chişinău privind modificările la Legea Procuraturii. Astfel, reprezentanţii Statelor Unite solicită liderilor politici moldoveni să ajungă rapid la un consens care să permită reformarea justiţiei.

„Statele Unite susţin eforturile premierului Sandu, ale preşedintelui Dodon şi ale coaliţiei de guvernare pentru a depăşi actualul impas politic. Reformele, care sunt critice pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova se amână de prea mult timp.

În calitate de prieten al Moldovei, solicităm liderilor politici ai ţării să ajungă rapid la un consens asupra unei soluţii care să păstreze calea către reforma justiţiei şi să permită guvernului să lucreze pentru îmbunătăţirea vieţii tuturor moldovenilor”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA în Republica Moldova citat de UNIMEDIA.

Amintim că preşedintele Igor Dodon a avut vineri 8 noiembrie, discuţii la Parlament cu deputaţi din fracţiunile PSRM şi ai Blocului ACUM, după care a declarat că Blocul ACUM a venit „cu o variantă de compromis”.

Potrivit deputatului ACUM, Igor Grosu, proiectul urmează „să revină în Parlament, Parlamentul să voteze şi cel mai important, prim-ministrul propune o listă CSP-ului, iar CSP decide dacă acceptă sau nu acceptăşi în cazul în care acceptă, propune preşedintelui şi preşedintele este ultimul actor care semnează sau nu pentru un procuror general. Fiecare parte poate controla procesul”.