Alte trei nave cu cereale părăsesc Ucraina

.
. (Nexta TV)

După acordul istoric privind exportul de cereale şi îngrăşăminte încheiat recent între Rusia şi Ucraina şi mediat de Turcia şi ONU, trei nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene, a anunţat vineri Ministerul turc al Apărării, citat de Reuters.

Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care grupează personal rus, ucrainean, turc şi al ONU, a declarat că două nave plecau din Ceornomorsk şi una din Odesa.

Cele trei nave care transportă în total aproximativ 58.000 de tone de porumb au fost autorizate să părăsească porturile ucrainene, ca parte a unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale.

Ministerul turc al Apărării a precizat pe Twitter că nava Navistar, sub pavilion Panama, care transportă 33.000 de tone de porumb şi se îndrepta din Ucraina spre Irlanda, a plecat din portul Odesa. Nava va fi inspectată de Centrul Comun de Coordonare din nordul Istanbulului.

Cea de-a doua navă, Rojen, sub pavilion maltez, care transportă 13.000 de tone de porumb, a plecat din portul Ceornomorsk cu destinaţia Marea Britanie. Echipa comună de inspecţie o monitoriza.

Nava Polarnet, sub pavilion turcesc, a plecat din Ceornomorsk spre portul turcesc Karasu din Marea Neagră. Înainte ca nava care transportă 12.000 de tone de porumb să ajungă la Karasu, aceasta va fi inspectată de echipa comună de inspecţie la nord de Istanbul.

Nava Razoni, prima navă încărcată cu cereale ucrainene care a părăsit un port ucrainean de la începutul invaziei ruseşti, a plecat săptămâna aceasta.

Ucraina este un exportator important de cereale, dar livrările sale au scăzut de la începutul războiului, deoarece porturile din Marea Neagră - o rută cheie pentru transporturile sale - au fost în mare parte închise, ceea ce a dus la creşterea preţurilor mondiale la alimente şi a provocat temeri legate de penuria de alimente în Africa şi Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe