Alte două persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul nimicitor ce pârjoleşte Australia

Australia parjolita de incendii.
Australia parjolita de incendii. (Screenshot Youtube)

Două persoane şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în timp ce Australia şi-a adunat forţele pentru a face faţă uneia dintre cele mai grele zile ale crizei, cu vânt puternic şi temperaturi ridicate prognozate să împingă flăcările nimicitoare în zonele mai populate, inclusiv în suburbiile Sydney-ului.

Gladys Berejiklian, premierul New South Wales, a declarat că statul său se confruntă cu „încă o zi îngrozitoare” şi a făcut apel la populaţia din zonele ameninţate de incendii să părăsească zona cât se mai poate. Guvernul a solicitat 3.000 de cadre militare de rezervă pentru a ajuta la depăşirea situaţiei de criză.

A fost confirmată moartea a două persoane într-un incendiu pe insula Kangaroo din largul coastei Australiei de Sud, ceea ce ridică numărul total de decese la nivel naţional la cel puţin 21.

Focul a depăşit, vineri, liniile de izolare a incendiului, fiind descris drept „de neoprit”, întrucât a distrus clădiri şi a pârjolit peste 14.000 de hectare din Parcul Naţional Flinders Chase. Cu toate că nivelul de avertizare pentru incendiu a fost redus sâmbătă, Serviciul Naţional de Pompieri a anunţat că există încă un risc pentru vieţi şi proprietăţi, informează The Telegraph.

Shane Fitzsimmons, comisarul serviciului de pompieri din mediul rural, a declarat că incendiul din Green Wattle Creek, un parc naţional la vest de Sydney, ar avea potenţialul de a se răspândi în suburbiile vestice ale Sydney.

Fitzsimmons a solicitat rezidenţilor şi turiştilor să evacueze zonele aflate în calea focului, cât mai curând posibil.

"Cu cât veţi lua mai repede această decizie [de a pleca – n.r.] cu atât va fi mai bine şi aş spune să o faceţi acum", a avertizat Shane Fitzsimmons.

Debutul timpuriu şi devastator al incendiilor de vară australieneie a condus deja la pârjolirea a aproximativ 5 milioane de hectare de pământ şi la distrugerea a peste 1.400 de case.