Alina Gorghiu ţine să îl taxeze pe Teodosie: "Este ruşinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriaşii români face astfel de afirmaţii"

Alina Gorghiu (Captură video)
Loredana Diacu
24.06.2024

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a ţinut să sancţioneze public declaraţiile Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a afirmat că femeile abuzate psihologic de soţi „trebuie să-şi ducă crucea”.

Într-o lungă postare pe Facebook, Alina Gorghiu transmite că „este ruşinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriaşii români face astfel de afirmaţii” şi îl acuză pe Teodosie de o crasă lipsă de respect şi de empatie pentru victimele violenţei de orice tip.

Redăm integral postarea Alinei Gorghiu

Sfaturile” ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soţul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect şi de empatie pentru victimele violenţei de orice tip, dar mai ales domestice.

Realitatea înfricoşătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliţiei Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, poliţiştii au intervenit la 49.014 cazuri de violenţă domestică. În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 4.996 de ordine de protecţie. Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut în 2024 faţă de anul trecut.

Pentru mine, pentru Ministerul Justiţiei, combaterea violenţei este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu iniţiativa Ordinului de protecţie extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracţiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste iniţiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violenţa domestică? Cum putem fi credibili când aceleaşi persoane publice insinuează că femeile “trebuie să îşi ducă crucea” alături de un abuzator şi să îndure o casnice cu abuzuri?

Este ruşinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriaşii români face astfel de afirmaţii, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere".

Reamintim că în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, răspunzând întrebărilor unei femei care s-a plâns că a fost abuzată psihologic de soţ, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a sfătuit-o pe aceasta „să îşi ducă crucea” şi să se roage ca Dumnezeu „să-i suplinească” bărbatului empatia.

„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, a întrebat femeia.

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a răspuns Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor