Alexandru Slusari: Parlamentul nu se întruneşte la şedinţele plenare a treia săptămână consecutiv. Este grav

Alexandr Slusari, deputat în Parlamentul R. Moldova
Alexandr Slusari, deputat în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
30.09.2020

„Nu poate aştepta toată ţara să treacă campania electorală şi nu poate să depindă toată ţara de mofturile lui Dodon. Nu este normal acest lucru”, a declarat în cadrul unui briefing de presă vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA, referindu-se la faptul că Parlamentul nu se întruneşte la şedinţele plenare a treia săptămână consecutiv.

Mai mult decât atât, potrivit acestuia, chiar la începutul săptămânii curente, preşedintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi a emis o dispoziţie prin care şi Comisiile Parlamentare urmează să fie convocate în regim online deşi se cunoaşte foarte bine că o bună parte din membrii comisiei nu au asemenea posibilităţi.

„Este grav ceea ce se întâmplă. În primul rând noi nu înţelegem această formulă de ʻnareaduriʼ (ordine n.r.) când iese ba premierul Chicu, ba preşedintele Dodon şi anunţă despre ce va face Parlamentul, sau ce nu va face Parlamentul. Într-o ţară parlamentară este inadmisibil asemenea comportament şi noi atragem atenţia tuturor deputaţilor că Parlamentul se transformă într-o anexă a puterii executive ceea ce este inadmisibil.

Această dispoziţie care a fost emisă luni nu a fost discutată şi aprobată în cadrul Biroului Permanent. Pentru ce în genere noi avem, conform regulamentului, acest organ suprem al Parlamentului care decide agenda, ce trebuie de făcut, cum trebuie de făcut, cum de administrat Parlamentul? S-a creat verticala când dna preşedintă se duce la ʻplaniorkăʼ (întâlnire de planificare n.r.) la Dodon, acolo primeşte indicaţii şi depăşind, evident, limitele competenţelor decide de una singură că tot Parlamentul va fi blocat, paralizat şi nu va munci”, a declarat Alexandru Slusari.

Punctând că a fost împuternici în numele fracţiunii Platforma DA să exprime revolta, nedumerirea şi indignarea vizavi de „tentativa, deocamdată reuşită, de a bloca activitatea Parlamentului şi unele acţiuni pe care noi le calificăm drept uzurparea puterii în cadrul Parlamentului”, Slusari a mai specificat că colegii săi de partid nu sunt de acord să stea în calitate de mobilă.

„Avem acest organ, avem legislaţia în vigoare. Organul cum ar fi Biroul Permanent ar trebui să decidă ce trebuie de făcut”.
În context, parlamentarul a mai menţionat că deşi guvernarea a scăpat de sub control situaţia epidemiologică din ţară, deputaţii trebuie să-şi îndeplinească munca de rând cu medicii, profesorii şi toţi ceilalţi care merg zilnic la muncă, riscă şi se înghesuie în transportul public. „Cu ce noi suntem mai buni? Noi suntem aleşii poporului.”

„Noi condamnăm, dezaprobăm ceea ce se întâmplă cum în Parlament. Nu suntem de acord cu această uzurpare a puterii atât în afara Parlamentului cât şi pe interior şi chemăm. În primul rând pe toţi membrii Biroului Permanent să fim responsabili chiar şi fără socialişti noi avem majoritate în Biroul Permanent cu ceilalţi deputaţi. Haideţi să convocăm şedinţa, să analizăm care este situaţia, la urma urmei ajungem la un consens, să punem în ordinea de zi doar proiectele la care avem 70-80 de voturi garantate, dar să le aprobăm”, a conchis deputatul Platformei DA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor