Alexandr Lukaşenko: Republica Moldova este un partener de încredere pentru Republica Belarus

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko.
Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko. (MAXIM SHIPENKOV/AFP/Getty Images)

Mai multe acorduri de colaborare bilaterală au fost semnate miercuri între Republica Moldova şi Belarus în cadrul vizitei la Chişinău a preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, informează Moldpres.

Printre documentele semnate se numără Acordul de cooperare între Camerele de Comerţ şi Industrie din cele două state, Planul de Acţiuni pentru anii 2015-2016 între Primăria Municipiului Chişinău şi Primăria oraşului Minsk, Planul de Consultări între Ministerele Afacerilor Externe ale celor două state şi Tratatul interstatal cu privire la transferul persoanelor condamnate. Totodată, a fost semnată şi o declaraţie comună a Preşedintelui Republicii Moldova şi cel al Republicii Belarus.

Nicolae Timofti, Preşedinte al Republicii Moldova, a declarat că în cadrul întrevederii cu omologul său belarus au fost abordate perspectivele realizării unor proiecte comune în complexul agroindustrial, domeniile energeticii, transportului electric şi infrastructură. De asemenea, potrivit lui Timofti, au fost examinate probleme ce ţin de sporirea livrărilor de produse agricole, pomilegumicole şi vinicole moldoveneşti în Republica Belarus.

Alexandr Lukaşenko a afirmat că Republica Moldova este un partener de încredere pentru Republica Belarus şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două părţi rămîne a fi o prioritate pentru ţara sa. Oficialul a mai remarcat că Belarus respectă decizia Republicii Moldova de a semna şi ratifica Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Republicii Belarus a sosit astăzi într-o vizită de două zile în R.Moldova. Acesta a fost întîmpinat cu onoruri militare de către preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. Oficialul belarus va avea mîine întrevederi cu Prim-ministrul Iurie Leancă şi speakerul Igor Corman.