Aleksei Navalnîi şi-a anunţat revenirea în Rusia. "Putin le spune servitorilor săi să facă totul ca să nu mă întorc"

Opozantul Kremlinului, Alexander Navalnîi
Opozantul Kremlinului, Alexander Navalnîi (Kundryavţev / AFP / Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a anunţat miercuri că va reveni duminică, 17 ianuarie, în Rusia, după aproape cinci luni de convalescenţă în Germania, transmite Reuters.

Citiți și Serghei Lavrov: medicii de la clinica Charite nu au găsit dovezi ale otrăvirii cu noviciok în cazul Navalnîi

Într-un mesaj postat pe Instagram, Aleksei Navalnîi scrie că este complet refăcut şi consideră că este timpul să se întoarcă în Rusia în pofida ameninţărilor de ordin penal care îl aşteaptă în ţara sa.

"Am supravieţuit. Şi acum (preşedintele rus Vladimir) Putin, care a ordonat asasinarea mea, le spune servitorilor săi să facă totul ca să nu mă întorc", a declarat opozantul de 44 de ani într-un videoclip publicat pe pagina sa de Instagram, adăugând că şi-a luat bilet la un avion pentru 17 ianuarie.

Citiți și Kremlinul contraatacă: Navalnîi ar primi instrucţiuni de la CIA

Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce starea sănătăţii sale s-a deteriorat brusc în timp ce se afla la bordul unui avion care îl transporta către Moscova, din Siberia. După aterizare, Navalnîi a fost dus de urgenţă mai întâi într-un spital rus.

Germania, sprijinită de aliaţii săi europeni, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok. Autorităţile ruse au negat orice implicare în incident, care a generat tensiuni importante între Germania şi Rusia. Pe de o parte medicii şi politicienii germani - inclusiv Angela Merkel - au cerut Rusiei să înceapă o anchetă în dosar, ameninţând cu sancţiuni -, pe când Kremlinul a cerut dovezi care să arate otrăvirea cu Noviciok, o armă caracteristică forţelor militare ruse, care ar atesta amestecul Moscovei.

Citiți și Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok a lui Navalnîi. „Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii”

"Nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă 'să revin sau nu' în Rusia. Pur şi simplu pentru că eu nu am plecat. M-am trezit în Germania, unde am ajuns cu un avion sanitar la reanimare dintr-un singur motiv: au încercat să mă ucidă", a spus opozantul rus în postarea sa.

"Servitorii (preşedintelui rus Vladimir Putin) acţionează ca de obicei, fabricând toate piesele unor noi urmăriri penale împotriva mea. Dar nu-mi pasă ce vor face. Rusia este ţara mea, Moscova este oraşul meu şi îi simt lipsa", a continuat Navalnîi.

Citiți și UE impune sancţiuni asupra şefului FSB pentru incidentul Navalnîi

Potrivit documentelor judiciare apărute marţi, autorităţile ruse cer plasarea în detenţie a lui Navalnîi, acuzându-l că ar fi încălcat eliberarea condiţionată care i-a fost acordată după o condamnare în 2014.

Autoritatea penitenciarelor din Rusia i-a ordonat luna trecută lui Navalnîi să se întoarcă imediat din Germania şi să se prezinte la birourile sale din Moscova, altfel riscând să fie încarcerat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe