Alegerile locale se amână. Guvernul va da OUG. Ce schimbări intervin?

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Epoch Times România)

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, luni, la deschiderea şedinţei de guvern, că alegerile locale se vor amâna, iar mandatele aleşilor locali vor fi prelungite până pe 31 decembrie.

Motivul amânării este că alegerile nu se pot organiza în siguranţă în condiţii de pandemie.

”Este evident că în această situaţie de criză nu se pot desfăşura activităţi specifice campaniei şi alegerile trebuie să se organizeze într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşa că Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice au iniţiat un proiect de OUG de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

În acelaşi timp, ţinând cont de actualul context (...) inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor locale şi desfăşurarea lor, cele trei instituţii doresc ca procedurile să fie simplificate, în sensul în care partidele politice şi candidaţii pentru funcţii publice din administraţia locală să prezinte o singură listă de susţinători şi de asemenea să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare judeţ şi 1.000 din municipiul Bucureşti.

(...) Mai există şi posibilitatea ca în locul listelor să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuţii electorale în valoare de cel puţin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcţia pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii minime de bază pentru campania electorală pentru nivelul judeţului sau nivelul municipiului Bucureşti acolo unde se candidează.”, a declarat Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne