Al doilea om în stat în faţa judecătorilor, pentru mărturie mincinoasă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a ajuns în faţa magistraţilor Înaltei Curţi, acuzat fiind de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului într-un dosar răsunător.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, pentru data de 20 septembrie, judecarea dosarului în care este inculpat şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

* * *

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu a stat doar 20 de minute în sediul instanţei supreme iar la ieşire - la fel ca şi la intrare - a refuzat să facă declaraţii:

"Nu fac nicio declaraţie, nu sunt adeptul justiţiei făcute în stradă sau la televizor", a declarat preşedintele Senatului, citat de news.ro.

Reamintim că procesul se desfăşoară în această fază în cameră preliminară, fără public. Potrivit unor surse judiciare citate de news.ro, procedurile de cameră preliminară au fost amânate pentru 20 septembrie, în urma unei cereri făcute de Dorin Marian, celăltalt inculpat în dosar.

* * *

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă vineri primul termen, în cameră preliminară, al procesului în care cel de al doilea om în stat, Călin Popescu-Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Şeful Senatului a fost trimis în judecată pe 7 iulie. în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa. În acelaşi dosar, au fost deferiţi instanţei fostul şef de cabinet al lui A. Năstase, Paul de România, Tal Silberstein şi acţionarul evz, Dan Andronic.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, actualul şef al Senatului, în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, printre care Paul al României, Remus Truică, Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi, Dan Andronic etc.

Astfel, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre:

- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului);
- implicarea inculpaţilor Ţal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare;
- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

Conform DNA, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

În acelaşi context, şeful Senatului a mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

Totodată, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În ceea ce-l priveşte pe Marian Marius Dorin, acesta este acuzat, de asemenea, că a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

De asemenea, Marian Marius Dorin, a afirmat în mod nereal că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal”.