Agent FBI recunoaşte că a spionat în favoarea Chinei

Un cetăţean american naturalizat a trădat SUA acţionând ca un agent străin, a declarat un oficial al Departamentului american de Justiţie. Agentul dublu a transmis informaţii sensibile, inclusiv documente privind tehnologia de supraveghere.
(Captură Foto)

Un tehnician FBI a recunoscut luni că a acţionat ilegal ca agent pentru un guvern străin. Cetăţeanul american de origine chineză, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat în luna martie şi a recunoscut că în perioada 2011-2016 a acţionat la ordinele unui oficial chinez.

În plus, el a transmis informaţii sensibile, inclusiv proiectele de călătorie ale unui alt agent FBI, fotografii ale unor documente privind tehnologia de supraveghere păstrate într-o zonă restricţionată şi o hartă internă a organizaţiei.

“La acea vreme, am ştiut că era greşit şi îmi pare rău pentru acţiunile mele”, a declarat Kun Shan Chun, cunoscut sub numele de Joey Chun, în timpul audierii la un tribunal federal din Manhattan, New York.

Procurorul din Manhattan Preet Bharara a lăudat eforturile depuse de Divizia de Contraspionaj a FBI pentru descoperirea activităţilor lui Chun.

“Americanii care acţionează ca agenţi străini neautorizat comit o infracţiune federală care ne trădează naţiunea şi ne ameninţă securitatea”, a susţinut Bharara.

“Când vinovatul este un angajat FBI, precum Kun Shan Chun, ameninţarea este cu atât mai serioasă şi trădarea cu atât mai duplicitară”, a adăugat procurorul.

Avocatul lui Chun, Jonathan Marvinny, a declarat că clientul său îşi regretă acţiunile, adăugând că Chun “nu a intenţionat niciodată să facă vreun rău [Statelor Unite]”.

Chun urmează să fie condamnat în luna decembrie la maxim 28 de luni de închisoare, conform acordului la care s-a ajuns între cele două părţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe