Agent FBI recunoaşte că a spionat în favoarea Chinei

Un cetăţean american naturalizat a trădat SUA acţionând ca un agent străin, a declarat un oficial al Departamentului american de Justiţie. Agentul dublu a transmis informaţii sensibile, inclusiv documente privind tehnologia de supraveghere.
(Captură Foto)

Un tehnician FBI a recunoscut luni că a acţionat ilegal ca agent pentru un guvern străin. Cetăţeanul american de origine chineză, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat în luna martie şi a recunoscut că în perioada 2011-2016 a acţionat la ordinele unui oficial chinez.

În plus, el a transmis informaţii sensibile, inclusiv proiectele de călătorie ale unui alt agent FBI, fotografii ale unor documente privind tehnologia de supraveghere păstrate într-o zonă restricţionată şi o hartă internă a organizaţiei.

“La acea vreme, am ştiut că era greşit şi îmi pare rău pentru acţiunile mele”, a declarat Kun Shan Chun, cunoscut sub numele de Joey Chun, în timpul audierii la un tribunal federal din Manhattan, New York.

Procurorul din Manhattan Preet Bharara a lăudat eforturile depuse de Divizia de Contraspionaj a FBI pentru descoperirea activităţilor lui Chun.

“Americanii care acţionează ca agenţi străini neautorizat comit o infracţiune federală care ne trădează naţiunea şi ne ameninţă securitatea”, a susţinut Bharara.

“Când vinovatul este un angajat FBI, precum Kun Shan Chun, ameninţarea este cu atât mai serioasă şi trădarea cu atât mai duplicitară”, a adăugat procurorul.

Avocatul lui Chun, Jonathan Marvinny, a declarat că clientul său îşi regretă acţiunile, adăugând că Chun “nu a intenţionat niciodată să facă vreun rău [Statelor Unite]”.

Chun urmează să fie condamnat în luna decembrie la maxim 28 de luni de închisoare, conform acordului la care s-a ajuns între cele două părţi.