Agenda secreta a reuniunii liderilor chinezi

Partidul Comunist din China se reuneşte la Beijing pentru a pune la punct un plan economic pe următorii cinci ani, iar analiştii urmăresc şi semnale legate de cine va prelua puterea în 2012, relatează BBC News online. Agenda este secretă.
Bancnote de 100 de yuani (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.10.2010

Partidul Comunist din China se reuneşte la Beijing pentru a pune la punct un plan economic pe următorii cinci ani, iar analiştii urmăresc şi semnale legate de cine va prelua puterea în 2012, relatează BBC News online.

Agenda este secretă, dar analiştii spun că, în loc să caute o rată şi mai mare de creştere economică, liderii chinezi vor să scadă distanţa dintre săraci şi bogaţi. De asemenea, sunt urmarite şi semnalele legate de cine va fi viitorul lider al Chinei - care va prelua postul în 2012.

Analiştii vor urmări dacă vicepreşedintele Xi Jinping şi vicepremierul Li Keqiang - presupuşii succesori ai lui Hu şi Wen- se vor apropia şi mai mult de putere.

Zilele trecute, o scrisoare semnată de 23 de membri cu vechime ai partidului a cerut incetarea restricţiilor asupra libertăţii de expresie şi a descris cenzura din China drept "scandaloasă şi ruşinoasă". Scrisoarea vine la câteva zile după ce un disident chinez, Liu Xiaobo, a primit Nobelul pentru pace.

Sunt speculaţii că pe agenda reuniunii partidului va fi şi reforma politică, după ce premierul Wen Jiabao a chemat la deschidere.

Presa chineză spune că preşedintele Hu Jintao şi premierul vor participa la reuniune "pentru a discuta propunerile privind dezvoltarea naţiunii pe următorii cinci ani".

Corespondentul BBC afirma că Beijingul incearca să reducă diferenţa dintre săraci şi bogaţi, care a crescut, pentru a preveni grevele şi disputele legate de salarii, care au dus în trecut la tulburări sociale. Orice semn de instabilitate îngrijorează partidul, pentru că îi pune sub semnul întrebării autoritatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor