Fosti oficiali chinezi cer guvernului sa respecte libertatea de exprimare

Un grup de fosti oficiali seniori chinezi pun intrebari privind cenzura guvernamentala si fac apel la o respectare mai mare a libertatii de exprimare.
Epoch Times România
14.10.2010

Un grup de fosti oficiali seniori chinezi pun intrebari privind cenzura guvernamentala si fac apel la o respectare mai mare a libertatii de exprimare.

Fostul presedinte al Universitatii Chineze pentru Stiinte Politice si Lege, Jiang Ping, a confirmat ca si-a pus semnatura intr-o scrisoare deschisa prin care face apel pentru o mai mare libertate de exprimare. Scrisoarea a fost conceputa la inceputul acestei luni, dar a fost facuta publica miercuri.

Jiang spune ca el considera ca reforma politica in China nu a fost inca facuta si ca sunt inca multe restrictii asupra libertatii de exprimare.

Jiang este unul dintre cele 23 de persoane care au semnat scrisoarea deschisa, facand apel la guvern pentru abolirea cenzurii asupra mass-media. Scrisoarea pune accent pe faptul ca, desi Constitutia Chinei protejeaza libertatea de exprimare si adunare, aceste drepturi au fost negate de reguli detaliate stabilite de Partidul Comunist si guvern.

Scrisoarea numeste democratia din China drept "democratie falsa" si descrie departamentul central de propaganda al Partidului Comunist drept o "mana neagra".

David Bandurski de la China Media Project, un grup din Hong Kong care monitorizeaza media chineza, a tradus scrisoarea in engleza.

"Unul dintre lucrurile care mi s-au evidentiat pe masura ce citeam si traduceam scrisoarea, este modul in care descrie controlul din China, controlul asupra mass-media, cenzura la care este supusa presa... cuvantul folosit a fost de "mana neagra invizibila" - aproape ideea ca nu putem nici macar sa gasim persoanele care sunt responsabile pentru asta. Aproape ca si cum, o creatura, cu toate ca ei nu folosesc acest cuvant, dar aproape da sensul de creatura pe care nu o poate vedea nimeni, controleaza si manipuleaza pe toata lumea", spune Bandurski.

Nici premierul chinez Wen Jiabao nu poate ocoli cenzura. El a mers mai departe decat alti lideri facand apel la o reforma politica mai rapida, dar aceste comentarii au fost scoase din versiuni ulterioare ale cuvantarilor recente pe care le-a rostit acasa si peste hotare.

Bandurski spune ca este semnificativ ca scrisoarea, care cere o mai buna protejare a libertatii de exprimare, vine din partea fostilor oficiali, pe care i-a numit "batranii Partidului".

"Ei au detinut pozitii importante in trecut, asadar ei sunt din interiorul partidului si sunt sustinatori ai reformei politice in China. Desigur, aceasta scrisoare abordeaza in mod special chestiunea libertatii de exprimare si de vorbire in China", a remarcat Bandurski.

Semnatarii spun ca scrisoarea nu are legatura cu cazul lui Liu Xiaobo, un dizident chinez care a devenit saptamana trecuta laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Liu este condamnat la 11 ani de inchisoare pentru subversiune. El a fost unul dintre organizatorii cheie al Cartei 08, un manifest care cere reforma politica cuprinzatoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor