Adrian Năstase, acuzat de trădare de ţară. Procurorii, chemaţi să cerceteze o afacere mega sulfuroasă

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Nemulţumit de faptul că Adrian Năstase l-a criticat în cadrul unui interviu, Cozmin Guşă, fost secretar general al PSD în perioada în care Năstase a fost premier, l-a acuzat pe acesta că prin privatizările pe care le-a realizat în mandatul de prim-ministru a realizat nişte lucruri asimilabile unor acte de trădare.

Printre altele, Guşă a insinuat că, în 2002, Năstase ar fi luat mită de la Wintershall Dea, "firmă de securişti ruso-germani", rezultatul acestei şpăgi fiind faptul că România nu a beneficiat de gaze mai ieftine din partea Rusiei. Guşă le-a sugerat procurorilor să investigheze această afacere.

"Aş vrea să vorbesc câteva minute despre trădările lui Adrian Năstase. Adrian Năstase, un produs al statului român, un om despre care am aflat că ar fi fost în legătură cu Direcţia de Informaţii Externe (a Securitatăţii comuniste - n.r.). Nu era nicio problemă asta, doar că posibile şantaje din acele vremuri i-au marcat mai apoi parcursul politic.

Îi răspund astfel unor atacuri în care el m-a acuzat că atunci când aş fi fost şeful de campanie al lui Băsescu în 2004 i-aş fi dus documente de la PSD. Să-l întrebe pe Băsescu oricine, eu nu trădez. (...)

Dar Adrian Năstase este supărat pentru că, într-adevăr, de ceva vreme am început să mă supăr pe acest suveranism afişat al său şi am devoalat faptul că, prin privatizările pe care le-a realizat în mandatul de prim-ministru, a realizat de fapt nişte lucruri asimilabile unor acte de trădare.

Pentru că înstrăinarea Petrom la acel preţ a fost aşa ceva, vânzarea pe nimic a SIDEX a fost aşa ceva, distribuţia de gaz, de energie electrică a fost aşa ceva. Ca să nu mai vorbesc de cele 2 miliarde pe care le-a dat cadou lui Bechtel, care n-a făcut niciodată autostrada Transilvania, prin atribuire directă, americanii care au babardit acei bani... şi, peste toate, trădarea de la Moscova, în care aranjasem atunci, în 2002, prin relaţii, prin discuţii, cum m-am priceput eu acolo, fiind simpatic, fiind ‘americanul’, că aşa îmi spuneau ruşii pentru că făcusem studii la Washington în SUA, am aranjat să avem un preţ preferenţial pentru gaze, la o factură de peste 1,2 miliarde pe an. Mai mult, să avem şi barter, deal pe care Adrian Năstase l-a refuzat.

Nu vreau să spun de ce, procurorii nu au cercetat niciodată, dar îi rog să cerceteze dacă doresc, oricând doresc, comisoanele plătite de firma Wintershall Dea, firmă de securişti ruso-germani, care comisionau exporturile Rusiei în Europa de gaze în acele vremuri. Să vadă dacă a ajuns ceva şi pe la Adrian Năstase sau pe la Dan Ioan Popescu. Asta a fost trădarea lui Năstase şi el s-a enervat şi a vorbit că i-aş fi dus nu ştiu ce documente lui Băsescu ca să câştige alegerile”, a declarat Guşă la Golf FM.

Reamintim că fostul premier PSD Adrian Năstase a declarat recent, la Metropola TV, că l-a făcut pe Cozmin Guşă secretar general al PSD după ce s-a consultat cu generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste.

Întrebat despre Cozmin Guşă, secretar general al PSD în perioada 2001-2003, Năstase a declarat că l-a adus la PSD inclusiv în urma recomandării generalului Iulian Vlad. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne