Administraţia Biden renunţă să impună obligativitatea vaccinării prin agenţia de protecţie a muncii

Joe Biden
Joe Biden (Win McNamee/Getty Images)

Administraţia federală pentru securitate şi sănătate în muncă (OSHA) din SUA a anunţat, marţi, că va retrage oficial impunerea vaccinării anti COVID-19 pentru întreprinderile private cu 100 sau mai mulţi angajaţi miercuri.

Agenţia a transmis un anunţ către Registrul Federal că îşi va retrage măsura care cerea companiilor să-i oblige pe angajaţi fie să îşi facă vaccinul împotriva COVID-19, fie să se supună testării săptămânale COVID-19 şi să poarte măşti la serviciu.

Evoluţia survine după ce, pe 13 ianuarie, Curtea Supremă a hotărât cu un vot de 6-3 că folosirea agenţiei OSHA care reglementează regulile de securitate a muncii - prin care administraţia Biden încerca să impună vaccinarea asupra americanilor - este problematică.

„În pofida retragerii regulii de vaccinare şi testare, OSHA continuă să încurajeze ferm vaccinarea lucrătorilor împotriva pericolelor continue reprezentate de COVID-19 la locul de muncă”, a transmis agenţia.

Curtea Supremă a descris reglementarea OSHA de impunere a vaccinării drept o „încălcare semnificativă în ceea ce priveşte viaţa – şi sănătatea – unui număr mare de angajaţi” din întreaga ţară. „Deşi Congresul a acordat în mod incontestabil OSHA puterea de a reglementa pericolele profesionale, nu a acordat acelei agenţii puterea de a reglementa sănătatea publică într-un mod mai larg”, a decis instanţa.

Totuşi Curtea Supremă a menţinut mandatul de vaccinare care se aplică lucrătorilor din domeniul sănătăţii care au fost angajaţi în unităţi finanţate de Medicaid sau Medicare. Câteva zile mai târziu, un judecător federal din Texas a blocat impunerea vaccinării, ordonată de administraţia Biden pentru angajaţii federali.

„Acest caz nu se referă la faptul: dacă oamenii ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 – instanţa consideră că ar trebui”, a scris judecătorul Jeffrey Brown pe 21 ianuarie. „Este mai degrabă dacă preşedintele poate, din pix şi fără contribuţia Congresului, obliga ca milioane de angajaţi federali să fie supuşi unei proceduri medicale ca o condiţie la angajare”, scrie în hotărâre.

În urma deciziei Curţii Supreme, o serie de companii mari au renunţat să mai impună obligativitatea vaccinării, inclusiv de frica proceselor. Printre altele, Starbucks a declarat, marţea trecută, că respectă decizia Curţii Supreme şi că „se va conforma” ordinului.

Unele state au cerut recent OSHA să retragă mandatul de vaccin sau testare.

„Atât Curtea Supremă, cât şi poporul american au vorbit şi au spus cu voce tare că încercările administraţiei Biden de a forţa această obligativitate asupra americanilor şi companiilor nu este doar greşită, ci şi neconstituţională”, a declarat guvernatorul Georgiei, republicanul Brian Kemp, într-o declaraţie, luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe