Activiştii de mediu acuză un sabotaj: Sumal 2.0 a devenit ineficient în faţa mafiei lemnului

SUMAL - sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului
SUMAL - sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului (Ministerul Mediului / Facebook)

Într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook, grupul Diaspora Europeană atrage atenţia asupra faptului că programul Sumal 2.0, conceput pentru a ajuta la stoparea tăierilor ilegale de păduri, ar putea fi subminat printr-un protocol de cooperare între Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Poliţia Română şi Ministerul Mediului.

Din prevederile protocolului [foto la finalul articolului – n.r.] reiese faptul că persoanele care sună la 112 pentru a raporta camioane care ar putea fi supraîncărcate cu lemn “fără acte” şi “fără aviz” sunt nevoite acum să ofere operatorului numărul de înmatriculare al camionului sau alte informaţii precum codul unic.

Dacă înainte de acest protocol, Poliţia Română intervenea fără a solicita aceste informaţii, acum, potrivit documentului, oamenii legii ar putea închide telefonul apelantului dacă acesta nu prezintă informaţiile cerute.

“Orice camion/peridoc care are aviz în Sumal, nu contează pe câtă masă lemnoasă, nu contează dacă nu are chingi, nu contează dacă are peste lungimea admisă, nu contează dacă are peste înălţime, nu contează dacă are 10m3 în aviz şi el are 50 m³ pe camion...Poliţia Română nu va mai face nici un control asupra camionului”, a precizat Diaspora Europeană.

Redăm mesajul integral al grupului:

Guvernul atacă direct oamenii civici

Azi, 7 Martie 2021, Secţiile de Poliţie din toată România au primit protocolul de cooperare între STS, Poliţia Română şi Ministerul Mediului, o circulară cu ordinele aferente, le aveţi mai jos în poze!

Gelu Puiu secretarul de stat (pe păduri) din Ministerul Mediului, prietenul bun al lui Gheorghe Flutur şi al fostului Ministru Costel Alexe - PNL , este artizanul protocolului care loveşte direct în oamenii civici aflaţi în teren, cei care apără realmente pădurea românească!

Mai pe scurt ca să înţeleagă toată lumea. Când un om civic sună la 112 pentru a raporta suspiciunea de supraîncărcare cu metri cubi sau suspiciunea de lemn fără acte, fără aviz, Poliţia era obligată să vină la faţa locului pentru control, acum nu!

De azi, după ce sunaţi la 112 STS verifică la Mediu (Sumal 2.0) doar dacă ştiţi numărul la camion dacă nu, nu ! Dacă în Sumal numărul transportatorului apare cu aviz vă vă spune că este legal şi vă va închide telefonul în nas, fără nici un control!

Orice camion/peridoc care are aviz în Sumal, nu contează pe câtă masă lemnoasă, nu contează dacă nu are chingi, nu contează dacă are peste lungimea admisă, nu contează dacă are peste înălţime, nu contează dacă are 10m3 în aviz şi el are 50 m³ pe camion...Poliţia Română nu va mai face nici un control asupra camionului!

Controverse legate de Sumal 2.0

Programul SUMAL 2.0 a fost subiectul unor discuţii tensionate în spaţiul public şi pe scena politică, o serie de politicieni şi activişti de mediu, printre care Mihai Goţiu, acuzând în mai multe rânduri că operaţionalizarea programului a fost amânată mult timp ca urmare a influenţei Mafiei Lemnului şi a legăturilor dintre aceasta şi diverşi factori politici.

Totodată, după operaţionalizarea Sumal 2.0, activiştii de mediu au acuzat existenţa unor breşe în acest program care ar putea permite hoţilor să îşi continue activităţile ilegale. Mai exact, potrivit activistului de mediu şi campaignerului Declic Antoniu Bumb, din Inspectorul Pădurii (IP) – componentă a Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire în timp real a Masei Lemnoase din România – lipsesc acele părţi care ar bloca hoţia. Apărut cu întârziere faţă de SUMAL 2, Inspectorul Pădurii e privat de funcţionalităţi importante, ceea ce, pe lângă faptul că ajută hoţii, mai şi încalcă practic o hotărâre de guvern obţinută, după eforturi, de ecologişti, explică Bumb. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură