A fost detectată o sursă necunoscută de neutrino în Antarctica

Neutrini detectaţi ca provenind din supernova 1987A. Existenţa lor sprijină teoria colapsului nucleelor gravitaţionale a supernovelor de tip II
Neutrini detectaţi ca provenind din supernova 1987A. Existenţa lor sprijină teoria colapsului nucleelor gravitaţionale a supernovelor de tip II (NASA)

Observatorul antarctic Neutrino Observatory IceCube, a descoperit urme de 26 de neutrini de foarte mare energie. Până în prezent, nu s-a aflat care este sursa din care provin.

Oamenii de ştiinţa de la Universitatea Wisconsin din Madison şi-au prezentat descoperirea în cadrul unei conferinţe care a avut loc pe 15 mai în Madison, precizând că este un studiu preliminar al particulelor în astrofizică.

Revista „Scientific American” a dedicat acestei descoperiri o atenţie specială. Cercetătorii, care erau "la vânătoare" de doi neutrini cu o putere energetică extrem de mare, au găsit urme de alţi 26 de neutrini cu o energie puţin mai mică, dar în orice caz mai mare decât cea deţinută de neutrinii care sunt de obicei creaţi de razele cosmice şi care lovesc atmosfera.

"Pentru moment, nu suntem siguri dacă acestea provin de la o sursă astrofizică", a declarat Nathan Whitehorn, unul dintre autorii studiului. În total, au fost identificate 28 de particule: cele 26 în plus indică o sursă suplimentară de neutrini care nu a fost luată în considerare.