45 miliarde de kg de cereale se irosesc în China în fiecare an


Un fermier chinez pe câmp după o secetă prelungită în Fuyuan, sud-vestul Chinei, provincia Yunnan pe 20 februarie 2012.
Un fermier chinez pe câmp după o secetă prelungită în Fuyuan, sud-vestul Chinei, provincia Yunnan pe 20 februarie 2012. (STR / AFP / Getty Images)

Peste 45 miliarde de kg de cereale se irosesc în China continentală în fiecare an, fiind echivalentul producţiei de pe 13.355.000 hectare de teren, potrivit unui raport recent al agenţiei de stat Xinhua.

În raport, Ren Zhengxiao, director al Administraţiei Oficiale a Cerealelor, a declarat că cerealele care se consumă urmează un proces lung, înregistrându-se pierderi în fiecare etapă. Se estimează că peste 35 de miliarde de kg de cereale se pierd pur si simplu în timpul depozitării, transportului şi prelucrării.

O cantitate şocantă de alimente este irosită de consumatori. Ren a afirmat: "Avem prostul obicei de a ne complace în ostentaţie şi extravaganţă atunci când ne tratăm oaspeţii, iar asta a dus la şi mai multe pierderi - circa 200 de miliarde de yuani (32 miliarde de dolari) pe an."

Ren a spus că deşeurile alimentare anuale din China echivalează cu randamentul de pe 13.355.000 hectare de teren arabil, acestea depăşind producţia anuală a principalei provincii producătoare de cereale, Heilongjiang, din ţară.

Conform declaraţiilor lui Ren, China importă peste 50 miliarde de kg de cereale şi soia în fiecare an, în timp ce populaţia iroseşte peste 50 miliarde de kg de cereale produse intern.

Ren a spus că această pierdere este deja un factor important care ameninţă securitatea cerealelor din China şi va agrava conflictul dintre cererea şi oferta de cereale din China, dacă nu este redusă.

Obiceiul oficialilor chinezi de a folosi fonduri publice pentru diverse banchete contribuie la risipa de alimente, în conformitate cu rapoartele.

Departamentul anti-corupţie al partidului din Hainan a anunţat recent că Wang Qun, şeful Departamentului de finanţe din judeţul Qiongzhong - unul dintre judeţele cele mai sărace subvenţionate de stat - a cheltuit 15.000 de yuani (2.400 de dolari) din fondurile publice pe trei mese pentru a face cinste prietenilor şi colegilor.

Cotidianul Stirea din Hong Kong a raportat în ianuarie că Partidul Comunist Chinez, departamentele guvernamentale şi întreprinderile de stat, şi-au schimbat locul de desfăşurare a banchetelor, trecând de la restaurante de lux la săli de mese oficiale în Beijing. Preţul mâncării pentru anumite serbări este de circa 18.000 de yuani (2.880 de dolari).

În 2012, ziarul oficial Cotidianul Poporului a raportat că cheltuielile publice pe banchete din China continentală au depăşit 300 miliarde de yuani (48 miliarde de dolari) în 2005, şi de atunci au continuat să crească.

America iroseşte aproximativ 33 milioane de tone de alimente în fiecare an, potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe