Circa 100 de romi cerşesc pe străzile din Finlanda

Circa o sută de cerşetori stradali din România şi Bulgaria au rămas în Finlanda în timpul iernii. Aceştia au găsit adăpost în garsonierele supraaglomerate şi pe străzi pentru că nu există nici o tabără pentru ei, a scris duminică ediţia online a postului finlandez de televiziune YLE.

Potrivit Biroului Naţional finlandez de Investigaţii, unii dintre romii proveniţi din România ar putea fi aici împotriva voinţei lor. Dar aceştia nu vor să declare nimic, aşa că nu s-a înregistrat nici o plângere pentru activităţi de trafic de persoane.

Aceia care muncesc spun că cei mai mulţi stau pe timpul nopţii în apartamente mici împreună cu multe alte persoane. De exemplu, unul dintre ei a spus că stă în aceeaşi încăpere împreună cu alţi 10 romi.

Ei vorbesc despre sărăcia şi condiţiile dificile de trai cu care se vor întâlni când vor reveni în România, dar şi despre starea lor precară de sănătate. În Finlanda primesc asistenţă medicală prin grija Institutului Teologic din Helsinki. Într-un centru amenajat pentru ei la Helsinki, se pot odihni, pot să gătească şi să se spele.

Toţi spun că cerşesc pentru a-şi ajuta copiii atunci când se vor întoarce în România şi că pentru drumul până în Finlanda au plătit între 150 şi 300 de euro.

Potrivit autorităţilor finlandeze, au fost descoperiţi 10 romi care au fost condamnaţi în România anul trecut pentru trafic de persoane. Aceştia au adus alţi romi în Finlanda şi i-au obligat să cerşească, să joace pe stradă, să fure sau să muncească pe şantiere pentru salarii mici. Cei mai mulţi dintre romi sunt de părere că majoritatea dintre ei au venit în Finlanda din proprie iniţiativă.

La începutul acestei luni, postul de televiziune finlandez YLE a difuzat un documentar BBC în care se arată grupuri organizate de copii romi cerşind în Marea Britanie. Aceştia au venit aici împreună cu mamele lor în scopul de a se întoarce în România cu câştigurile obţinute. 'Traficul de persoane nu poate fi exclus, dar nu este vizibil pe străzile din Finlanda', declară un oficial din Biroul Naţional de Investigaţii finlandez, unde se presupune că operaţiuni similare cu cea din Marea Britanie există şi în Finlanda, prevenirea traficului de persoane fiind un obiectiv al autorităţilor de la Helsinki.

Toamna trecută, poliţia a desfiinţat o tabără de romi din Helsinki. Multora li s-au dat bani ca să părăsească Finlanda, dar unii dintre ei încă mai sunt acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe