Rusia nu mai este capabilă să influenţeze Transnistria, consideră experţi ruşi

(photos.com)

Decizia Rusiei de a ameninţa Transnistria cu interzicerea importurilor de coniac Kvint reprezintă "un gest de disperare", care arată că Moscova nu mai este capabilă să influenţeze Tiraspolul, consideră experţi citaţi de cotidianul Kommersant.

Vineri, şeful serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko, a declarat că Rusia ar putea interzice importul coniacului Kvint, produs în Transnistria, pe motiv că au apărut unele semne de întrebare faţă de calitatea băuturii alcoolice produse în Tiraspol, aminteşte Unimedia. Coniacul Kvint este produs la Fabrica de vin şi coniac Kvint din Tiraspol, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din regiune.

Kremlinul a criticat joi decizia liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, de a candida pentru al cincilea mandat consecutiv de preşedinte al regiunii transnistrene. "Cred că este un pas greşit din partea lui Igor Smirnov. El a făcut multe de când s-a constituit Transnistria, însă el o conduce deja de 20 de ani şi candidează a cincea oară. Atmsofera de concentrare a puterii într-o singură mână, pe care Smirnov a creat-o în jurul său, a adus Transnistria într-o criză profundă”, a declarat şefului administraţiei prezidenţiale de la Kremlin, Serghei Narîşkin.

Aceasta este prima declaraţie oficială a Moscovei, care recunoaşte deschis că nu-l doreşte pe Igor Smirnov la conducerea regiunii separatiste, exprimându-şi susţinerea pentru preşedintele Sovietului Suprem, Anatol Kaminski, candidat la alegerile prezidenţiale programate pentru decembrie în Transnistria.

Nu este prima dată când organizaţia condusă de Onişcenko interzice importul de produse din ţările vecine. Sancţiunile introduse de Rospotrebnadzor au coincis întotdeauna cu deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi vecinii săi, aminteşte Kommersant.

"O astfel de confirmare evidentă a folosirii politice a Rospotrebnadzorului nu a existat până în prezent. Moscova acţionează foarte urât şi sfidător," crede redactorul şef al revistei Rusia în Politica Globală, Fiodor Lukianov.

Presiunile asupra lui Igor Smirnov au început anul acesta. Potrivit publicaţiei Kommersant, Moscova este extrem de nemulţumită de comportamentul liderului transnistrean, care a devenit un obstacol serios în calea proiectului ambiţios al preşedintelui rus Dmitri Medvedev de reunificare a Republicii Moldova şi menţinerea statutului neutru.

Folosirea sancţiunilor economice poate fi foarte dureroasă pentru Tiraspol, avertizează cotidianul de afaceri. Deşi Fabrica de vin şi coniac Kvint nu este cea mai mare întreprindere în Transnistria, închiderea principalei pieţe de export ar putea priva sute de oameni de locuri de muncă şi lovi financiar proprietarul său - compania Sheriff.

Poziţia slabă a Moscovei, potrivit experţilor, se explică prin imaginea slabă a candidatului în regiune. Liderul partidului Obnovlenie, Anatoli Kaminski, în vârstă de 61 de ani, nu este foarte popular în Transnistria. "Kaminski este o persoană agreabilă, însă rating-ul său politic este incomparabil cu cel al lui Smirnov, care ţine în mâinile sale toată verticala puterii. El nu are şanse să câştige pe cont propriu," a mai spus Lukianov .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe