11 corpuri decapitate găsite pe un drum din statul mexican Guerrero



Cadavrele mutilate ale 11 persoane au fost aruncate la marginea unui drum în apropiere de oraşul Chilapa, în statul sudic mexican Guerrero.
Cadavrele mutilate ale 11 persoane au fost aruncate la marginea unui drum în apropiere de oraşul Chilapa, în statul sudic mexican Guerrero. (Captură Foto)

În cursul zilei de joi, au fost descoperite 11 cadavre decapitate în statul Guerrero din sudul Mexicului, o regiune încă scandalizată de aparenta masacrare a 43 de studenţi, dispăruţi în data de 26 septembrie.

Şocanta descoperire a avut loc în contextul în care preşedintele mexican Enrique Pena Nieta se pregăteşte să prezinte o nouă strategie privind securitatea, ca răspuns la valul de proteste care a izbucnit după ce o bandă de criminali, susţinută de poliţie, a mărturisit că a ucis studenţii dispăruţi.

Aparenta moarte a celor 43 de studenţi a condus la săptămâni de proteste care au evidenţiat lupta Mexicului cu corupţia din sânul poliţiei.

Cele 11 cadavre decapitate au fost aruncate la marginea unui drum în apropierea oraşului Chilapa, la puţin timp după un incident soldat cu schimb de focuri, au declarat oficialii de stat şi municipali.

„Pe lângă faptul că au fost executaţi, cei 11 oameni au fost decapitaţi şi unii dintre ei şi arşi”, a declarat un oficial guvernamental care a cerut să rămână anonim. Mutilarea cadavrelor este un semn al implicării grupurilor de crimă organizată.

Se bănuieşte că cele 11 persoane ucise sunt victime ale unei rivalităţi între două grupuri criminale din statul mexican Guerrero – Los Rojos şi Los Ardillos.

Un bilet a fost lăsat în apropierea cadavrelor cu un mesaj adresat grupului criminal “Los Ardillos” (Veveriţele) în care se spunea: „Aici sunt gunoaiele voastre”, a declarat oficialul.

Un ofiţer al poliţiei de stat a declarat că trupurile aveau răni provocate de gloanţe de calibru mare şi că victimele aveau între 20 şi 25 de ani.

Chilapa se află la 40 de km est de Ayotzinapa, unde este situat colegiul pentru pregătirea profesorilor de care aparţineau cei 43 de studenţi dispăruţi.

Preşedintele mexican a anunţat noi planuri pentru dizolvarea forţelor municipale de poliţie pătate de corupţie, ca parte a unor reforme în sectorul securităţii.

„Mexicul trebuie să se schimbe”, a declarat preşedintele Pena Nieto într-un discurs televizat.

Pena Nieto a mai spus că va trimite Congresului un set de reforme constituţionale care vor permite autorităţilor federale să-şi extindă controlul asupra municipalităţilor în care s-au infiltrat cartelurile de droguri.

El a spus că măsurile vor include şi dizolvarea forţei municipale de poliţie, alcătuită din 1.800 de poliţişti, deoarece aceasta poate fi uşor coruptă de elementele criminale.

Îndatoririle poliţiştilor vor fi preluate de agenţiile de stat, în fiecare dintre cele 31 de state şi districte federale, creând o forţă „mai de încredere, mai profesionistă şi mai eficientă”, a spus liderul mexican.

Mişcarea va începe în patru dintre cele mai violente state ale ţării: Tamaulipas, Jalisco, Michoacan şi Guerrero.

Guerrero, situat în sudul ţării, este statul unde cei 43 de studenţi au dispărut fără urmă pe 26 septembrie, după ce au fost atacaţi de poliţia locală din oraşul Iguala. Procurorii spun că primarul oraşului Iguala a ordonat forţelor de poliţie să atace autocarul în care se afla grupul de studenţi, de teamă că aceştia vor întrerupe discursul soţiei sale. Câţiva membri ai grupul criminal Guerreros Unidos au recunoscut că au ucis studenţii şi le-au incinerat cadavrele, după ce ofiţerii de poliţie i-au predat în mâinile lor.

Cazul a devenit un exemplu tragic al colaborării dintre autorităţile locale şi crima organizată din Mexic, ţară care se luptă de ani de zile cu traficanţii de droguri. Această luptă s-a soldat cu aproximativ 100.000 de morţi sau dispăruţi, începând cu anul 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe