Ziua internaţională a drepturilor omului comemorată la Chişinău: Valoarea vieţii şi a demnităţii fiinţei umane este universală

În toate ţările lumii, ziua de 10 decembrie este marcată prin conferinţe, reuniuni politice la nivel înalt precum şi prin diferite evenimente culturale sau expoziţii care aduc la cunoştinţă probleme legate de încălcarea drepturilor omului.
Practicanţii Falun Gong din Moldova protestează împotriva recoltării de organe în China (Epoch Times România)
Maria Maevschi
13.12.2015

În contextul acţiunilor organizate în această perioadă cu ocazia Zilei drepturilor omului, aderenţii Falun Gong din Moldova au protestat paşnic în faţa Ambasadei chineze de la Chişinău, pentru a face cunoscute opiniei publice ororile comise de autorităţile Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra propriilor cetăţeni - uiguri, tibetani, practicanţi Falun Gong, avocaţi de drepturile omului etc.

Falun Gong sau Falun Dafa este o mişcare spirituală înrădăcinată în cultura tradiţională chineză, persecutată de peste 16 ani de către regimul comunist de la Beijing. Predată în public începând cu anul 1992, practica spirituală include cinci exerciţii fizice meditative şi are la bază principiile morale: adevăr, compasiune şi toleranţă. Cu toate acestea, Falun Gong a fost interzisă şi reprimată violent începând cu anul 1999, după ce Partidul Comunist Chinez a constatat că numărul aderenţilor ajunsese, în câţiva ani, mult mai mare decât cel al membrilor săi.

Valoarea vieţii şi a demnităţii fiinţei umane este universală. Cu toate acestea, PCC recoltează forţat spre vânzare organele vitale ale prizonierilor de conştiinţă, ca un element component al persecuţiei brutale şi sistematice desfăşurate împotriva mai multor grupuri non-violente din China, inclusiv a peste 100 de milioane de practicanţi şi simpatizanţi ai disciplinei spirituale Falun Dafa, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times România.

Organizaţia fondată şi condusă de medici de diverse specialităţi din întreaga lume ”Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe” (DAFOH), a iniţiat o petiţie către Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului pentru încetarea imediată a recoltării forţate de organe de la practicanţii Falun Gong din China. Astfel că după ani de tăcere, comunitatea internaţională se pronunţă prin intermediul persoanelor care semnează această petiţie pentru a pune capăt atrocităţilor inumane comise la nivel de stat în China.

În contextul acţiunilor de strângere de semnături, este de menţionat faptul că cetăţenii din R.Moldova au fost marcaţi de brutala persecuţie şi genocidul care se desfăşoară în China şi la ora actuală, manifestându-se în număr mare împotriva represiunilor şi semnând peste 8400 de persoane petiţia de oprire a persecţiei.

Curtea Constituţională din Moldova schimbă macazul

Însă tentaculele Partidului Comunist Chinez s-au întins dincolo de graniţele Chinei. Pe parcursul anului 2014, practicanţii Falun Gong din Moldova s-au confruntat cu o serie de dificultăţi: asociaţiile pe care le reprezentau au fost acţionate în judecată de către Asociaţia Echitate, condusă de consilierul socialist din municipiul Chişinău, Elena Hrenova, cu scopul de a fi lichidate. Instanţele de judecată au acceptat cererea şi au dispus dizolvarea asociaţiilor. La 10 decembrie 2014, procesele urmau să fie judecate în recurs de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) de la Chişinău, însă au fost amânate de mai multe ori, până când în final au admis cererea.

În prezent lucrurile par să fi luat o nouă direcţie. O hotărâre surpriză a Curţii Constituţionale din R. Moldova a oprit în ultimul moment campania de hărţuire la care au fost supuse, începând din decembrie 2013, Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong, sub pretextul că emblema mişcării spirituale chineze ar avea o conotaţie fascistă. În realitate, emblema cuprinde un simbol vechi de peste 2.500 de ani, regăsit în relicve arheologice din numeroase ţări, care are o conotaţie pozitivă.

Conform procedurii civile, Hotărârea Curţii Constituţionale din 23 noiembrie 2015 oferă posibilitatea reprezentanţilor Asociaţiilor Falun Dafa şi Falun Gong Moldova, timp de trei luni să depună o cerere de revizuire a hotărârii Curţii Supreme de Justiţie, privind declararea simbolului Falun ca având conotaţie extremistă şi a hotărârii privind dizolvarea activităţii asociaţiilor.

Este de menţionat şi faptul că procesul intentat împotriva celor două Asociaţii din Moldova este considerat a fi o gravă încălcare a drepturilor omului, ajungând în atenţia Biroului de la Chişinău al Înaltului Comisar al ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor