Ion Sturza: Să salvăm Moldova cât nu este prea târziu, pentru asta mâine nu există

Existenţa Moldovei ca stat, pentru prima dată de la declararea independenţei, se află într-un real pericol, a menţionat fostul prim-ministru, Ion Sturza într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.
Ion Sturza, fost premier al Moldovei
Ion Sturza, fost premier al Moldovei (capital.ro)

Titlul mesajului, „Salvăm Moldova!” seamănă mai mult a îndemn pentru cetăţenii Moldovei de peste Prut, mai ales că Ion Sturza vine şi cu câteva soluţii pentru înfăptuirea acestui lucru.

„Pentru prima dată de la declararea independenţei, Republica Moldova se confruntă real cu pericolul existenţialist. Deşi unii cred că deja şi-au aranjat treburile şi că, astfel, intrăm într-o perioadă nouă (veche) de 200 de ani de „stabilitate”, eu sper că ţara se mai poate salva”, a mărturisit omul de afaceri.

O primă soluţie venită din partea fostului premier ar fi consolidarea urgentă a situaţiei economice şi bugetare.

„Bugetul, până la sfârşit de an, va avea acumulate datorii de 1,5-2 miliarde de lei. Scăderea PIB-ului, comerţului exterior, remitenţelor, deservirea furtului miliardului pot duce la un deficit de 20-25% din bugetul pentru anul 2016. Aceasta înseamnă incapacitate de a achita salariile şi pensiile, dar şi de a face faţă obligaţiilor sociale minime. Doar o relaxare urgentă fiscală şi monetară, combinată cu disciplina financiară drastică, poate salva situaţia”, consideră politicianul.

Potrivit omului de afaceri, pe lângă băncile aflate în proces de lichidare, în sistem ar mai fi şi alte bănci „afectate de aceleaşi vicii: intransparenţa totală a acţionarilor, stoc enorm de credite neperformante şi dubioase, mediocritate managerială, dar şi fraudă directă”. Pentru a nu se ajunge la un colaps al băncilor, în opinia lui Sturza trebuie acţionat în următoarele zece zile, întrucât „se prefigurează pierderi de încă un miliard de dolari”, iar „pierderea acestor bani nu va mai putea fi compensată din buget, unde mai pui că există şi riscul pierderii totale a rezervelor valutare ale ţării”.

O altă problema de rezolvat pentru Moldova de peste Prut ar fi asigurarea cu resurse energetice şi scăparea de datorii care sunt „deseori artificial create”, spre exemplu „la gaz se ridică la aproape un miliard de dolari, la energia electrică – la 150 de milioane de dolari”, a opinat fostul premier Ion Sturza.

Un alt lucru important pentru Moldova, în opinia lui Sturza ar fi restabilirea încrederii partenerilor străini pentru a putea fi reluate „finanţările de importanţă existenţială pentru noi”.

Esenţialul a fost lăsat la final. Omul de afaceri mărturiseşte că deseori se întrebă dacă, pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, mai există în momentul de faţă „20 de patrioţi integri şi profesionişti care să vrea să salveze ţara?! Oameni care ar fi gata pe baze de voluntariat să lucreze cinstit doi ani, timp de care avem nevoie să stabilizăm situaţia şi să întoarcem ţara poporului?! Oameni care sunt gata să jure că nu au furat, nu fură şi nu vor fura propriul popor?! Oameni care vor trece purgatoriul integrităţii în faţa societăţii?! Dacă sunt, să ne punem la treabă… Acum! Cât nu este târziu! Pentru asta mâine nu există!”

Precizăm că recent şi ministrul apărării, Anatol Şalaru a venit cu unele dezvăluiri şocante şi anume că instabilitatea politică din Moldova, stoparea finanţării externe, precum şi prezenţa ilegală a armatei ruse în stânga Nistrului sunt doar câteva dintre motivele care ar putea duce la dispariţia teritoriului dintre Prut şi Nistru ca stat.