Turcan: Guvernul a dat două ordonanţe care dau liber jafului public, legalizează furtul acoperit de acte

Două ordonanţe economice promovate de Guvernul Grindeanu permit devalizarea banilor publici în favoarea clientelei politice PSD-ALDE, a acuzat şefa PNL Raluca Turcan.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

PNL solicită majorităţii PSD-ALDE dezbaterea în procedură de urgenţă şi respingerea ordonanţelor 6 şi 9 emise de Guvernul Grindeanu pe motiv că sunt "două formule de jaf public, de legalizare a furtului acoperit de acte", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele interimar al liberalilor Raluca Turcan.

"După foiletonul ordonanţei 13, există şi 2 ordonanţe economice prin care se permite devalizarea banilor publici în favoarea, bineînţeles, a clientelei politice PSD-ALDE. Dacă ordonanţa 13 modifica legile penale, există 2 ordonanţe, 6 şi 9 prin care se umblă la buzunarul statului. La banii alocaţi de la buget. Cu alte cuvinte, în plan economic, există 2 măsuri ale guvernului Grindeanu care au acelaşi impact nefast, dar în plan economic, ca cel avut de ordonanţa 13", a precizat Raluca Turcan.

Şefa PNL a explicat că ordonanţa 6 transformă Ministerul Dezvoltării într-un "mamut" care va administra aproximativ 30 de miliarde de lei după voia ministrului Sevil Shhaideh, adică, după voia preşedintelui PSD Liviu Dragnea.

"Prin Ministerul Dezvoltării Regionale, autorităţile locale pot lua credite de angajament în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală într-un mod strict arbitrar, într-un mod care depinde doar de voia ministrului Dezvoltării Regionale, adică a domnului Liviu Dragnea. În felul acesta se creează un buget paralel faţă de bugetul care a fost votat în Parlament. Prin acest buget paralel se acoperă interesele clientelei politice PSD-ALDE şi, în acelaşi timp, se introduce o discriminare între autorităţile publice locale, între cele favorizate de PSD-ALDE şi cele defavorizate", a acuzat Raluca Turcan.

PNL avertizează că acest mod de administrare a banului public nu este decât primul pas în procesul "cu care ne-a obişnuit deja PSD de a folosi discreţionar finanţele ţării".

"Dar Guvernul Grindeanu nu s-a oprit aici. Ordonanţa 6/2017 este completată de OUG 9 care elimină din Legea Finanţelor Publice limitele creditelor de angajament şi interdicţia de a schimba destinaţia banilor. Adică se elimină răspunderea penală în privinţa abuzului în cheltuirea bugetelor publice locale. Pentru a fi clar – Guvernul Grindeanu i-a asigurat lui Liviu Dragnea nu doar albirea dosarului, ci şi huzurul pe banul public şi folosirea bugetului statului în scopul clientelei politice", a afirmat Raluca Turcan.

Prin urmare, PNL cere discutarea în Parlament în procedură de urgenţă şi a celor 2 ordonanţe economice care pun în pericol bugetul ţării, instituie arbitrariul şi elimină răspunderea în alocarea fondurilor destinate dezvoltării locale şi centrale.

"PNL va oferi în Parlament răspunsuri clare cu propuneri concrete de transparenţă, corectitudine şi echilibru în ce priveşte alocarea banilor publici pentru proiecte competitive care contribuie real la dezvoltarea comunităţilor locale şi nu la favorizarea unei clientele de partid", a adăugat Raluca Turcan.