Şeful EFOR: Tăriceanu, vârf de lance anti-Vest, anti-multinaţionale. A inventat, cel puţin retoric, Roexit-ul

"Evoluţiile sunt rapide, nu ştim cine va fi cel mai antieuropean partid un an de aici înainte. Vedem actori surprinzători, la care nu te-ai fi aşteptat. Adică, nu te-ai fi aşteptat ca unul ca Tăriceanu să fie vârful de lance anti-Vest, anti-multinaţionale şi să inventeze, cel puţin retoric, deocamdată, Roexit-ul", a opinat Sorin Ioniţă.
Sorin Ioniţa - Expert în administraţie publică
Sorin Ioniţa - Expert în administraţie publică (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Partidele mari, dar şi cele mai mici, prin radicalizarea discursului, legitimează curentul de tip "naţionalist-populist", fapt care ar putea conduce în următorii ani la apariţia unor formaţiuni extremiste relevante, a tras un semnal de alarmă, la lansarea raportului "Populismul 2.0 şi renaşterea alternativelor la democraţia liberală", preşedintele Expert Forum (EFOR), Sorin Ioniţă.

"Din fericire, noi nu avem extremişti în Parlament, nu am avut, nu avem nici acum după runda asta de alegeri. Asta este partea plină a paharului. Partea proastă în România este că se radicalizează discursul la centru. Partidele mainstream sunt tot timpul tentate să joace pe asemenea teme unde nu le concurează nimeni. Şi aşa, citeam odată un articol, s-a întâmplat în Ungaria, cărarea pentru Jobbik a fost făcută de deschiderea de discurs din partea FIDESZ. De asta îmi e mie teamă pentru România.

Partidele mari, în primul rând PSD, pentru că au istorie în direcţia asta, de a merge către naţionalism, închidere, protecţionism şi aşa mai departe, dar nu exclud pe alţii. PMP clar legitimizează genul ăsta de discurs şi atunci vor apărea şi reprezentanţii adevăraţi cu trup şi suflet sau poate chiar oameni care să creadă în aşa ceva cu sinceritate", a declarat Sorin Ioniţă, citat de Agerpres.

Preşedintele Expert Forum a remarcat că evoluţiile în plan politic sunt "rapide" în România şi nu se va şti, peste un an, care va fi cel mai antieuropean partid.

"Evoluţiile sunt rapide, nu ştim cine va fi cel mai antieuropean partid român, un an de aici înainte. Vedem actori surprinzători, la care nu te-ai fi aşteptat. Adică, nu te-ai fi aşteptat ca unul ca Tăriceanu să fie vârful de lance anti-Vest, anti-multinaţionale şi să inventeze, cel puţin retoric, deocamdată, Roexit-ul. Şi asta contează, pentru ca el nu e un om care să scape cuvinte fără să le controleze.

Nu ştim, într-un an, doi, s-ar putea să vedem realinieri destul de importante în politica românească. Să te trezeşti cu tot felul de oameni care ne vor spune verde în faţa că nu avem ce căuta în UE. Nu ştiu care e alternativa, dar vor găsi ei una, pentru asta nu trebuie fapte sau să demonstrezi empiric ceva, e doar să-ţi vină ideea şi să ai un trombon suficient de mare", a precizat Sorin Ioniţă.