Ziua 205. "Românii apără justiţia de penali!" Protestatarii din Piaţa Victoriei fac apel la mobilizare

Prin pachetul de măsuri propus miercuri, Tudorel Toader intenţionează subjugarea Justiţiei şi punerea acesteia sub comanda penalilor, transmit "rezistenţii" din Piaţa Victoriei.
Protest
Protest (Epoch Times)

UPDATE: Numărul protestatarilor se ridică, în jurul orei 21:50, la peste 500 de persoane.

Protest
Protest (Raluca Paraschiv)

* * *

UPDATE: În jur de 200 - 250 de protestatari se strânseseră în Piaţa Victoriei în jurul orei 20.30, revoltaţi de tentativa de mutilare a legilor Justiţiei.

"Este revoltător stilul viclean al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care încearcă să-l elimine pe preşedintele României din procedura de numire şi revocare a procurorului general, a procurorului-şef al DNA şi a procurorului-şef al DIICOT. Pentru noi, această încercare de subordonare politică a parchetelor şi a Inspecţiei judiciare, seamănă cu o declaraţie de război făcută românilor. Nu acceptăm ca, după 205 zile de stat în ger şi arşiţă, să ne aflăm într-o situaţie cu mult mai gravă şi mai periculoasă decât cea din februarie când, noaptea ca hoţii, au adoptat OUG 13. Să nu uităm că, atunci, numărul mare de oameni ieşiţi în stradă zi de zi, aproape o săptămână, a forţat guvernul să abroge ordonanţa. La fel trebuie să procedăm şi acum, să ne mobilizăm din timp, din ce în ce mai mulţi şi să nu plecăm până când ei nu vor renunţa la aceste modificări. Sper să reuşim şi acum ca în februarie", declară o protestatară.

În jurul ore 21:00, cetăteţenii au intrat pe carosabil, unde au continuat să protesteze contra tentativelor de aservire a Justiţiei.

Protest
Protest (Epoch Times)

* * *

Indignaţi de modificările legilor Justiţiei anunţate miercuri de Tudorel Toader, protestatarii din Piaţa Victoriei lansează, pe Facebook, un apel la mobilizare pentru apărarea Justiţiei.

"Români! Trebuie să ieşim în stradă pentru apărarea Justiţiei libere şi independente. Prin pachetul de măsuri propus astăzi, ministrul Tudorel Toader intenţionează subjugarea Justiţiei şi punerea acesteia sub comanda penalilor, mutilând actualele legi ale Justiţiei. Vrem Justiţie, nu corupţie!", transmit "Rezistenţii" din Piaţa Victoriei, loc unde, reamintim, de la adoptarea OUG 13 încoace se protestează, practic, non-stop.

Proteste similare se anunţă astăzi şi în Iaşi, precum şi în Constanţa, Galaţi şi Cluj.

Protest
Protest (Epoch Times)

Apelul la mobilizare este lansat în contextul în care ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Unele dintre cele mai criticate măsuri au fost trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei (lucru văzut ca o tentativă de politizare a acesteia), eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a Procurorului General, şi înfiinţarea unei secţii speciale care va investiga judecătorii corupţi, DNA fiind astfel scos din joc.

Propunerile lui Toader au fost criticate dur atât de societatea civilă cât şi de Ministerul Public, precum şi de preşedintele Iohannis, care le-a catalogat drept un atac la adresa statului de drept.

Protest
Protest (Epoch Times)