Macovei, indignată: Toader, uns ministru ca să distrugă Justiţia. Vrea să rupă bucăţi din DNA

Tudorel Toader nu se diferenţiază cu nimic de Rodica Stănoiu, a remarcat ironic Monica Macovei, după ce ministrul PSD a prezentat o serie de "modificări fatale pentru Justiţie".
Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Tudorel Toader, uns ministru ca să distrugă Justiţia, propune trei modificări fatale pentru Justiţie şi ţară, a atras atenţia miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei.

"Preşedintele este exclus din procesul de numire a procurorilor cu funcţii de conducere de la DNA, DIICOT şi Parchetul General şi înlocuit cu CSM, format din 19 membri. Exact ca pe vremea lui Stănoiu. Toader intră cu bocancii peste angajamentele asumate de România în 2007 ca să ne integrăm în Uniunea Europeană. Cele 3 legi ale Justiţiei adoptate în 2005 au fost salutate de Comisia Europeană şi au avut un rol decisiv în intrarea României în UE. Atunci, de ce le schimbăm?", a declarat Macovei.

Drept argument, fostul ministru arată că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) cere expres să nu se modifice procedura de numire şi revocare a conducerii DNA, DIICOT şi PG, care, din 2005, se finalizează prin decizia preşedintelui şi care a funcţionat "foarte bine".

"Raţiunea este simplă: un organ colectiv – Consiliul Superior al Magistraturii - nu răspunde pentru nicio decizie luată. În schimb, preşedintele ţării are nume şi faţă şi poate fi sancţionat de electorat pentru deciziile proaste", a precizat Macovei.

O altă problemă este că Inspecţia Judiciară, care îi cercetează disciplinar pe judecători şi procurori, trece la Ministerul Justiţiei, "tot ca pe vremea lui Stănoiu, când inspecţia era folosită ca instrument politic, făcut dosare la comandă şi pentru şantajarea magistraţilor."

"Moartea procurorului Panait nu înseamnă nimic pentru Toader&comp", a adăugat Macovei.

Mai mult, ministrul Justiţiei vrea acum crearea unei structuri speciale de parchet care să îi ancheteze pe procurori şi judecători, scoţându-i de sub competenţa DNA.

"Toader vrea să rupă bucăţi din DNA şi mă îndoiesc că nu va continua şi cu alte departamente din DNA, mutându-le prin alte locuri. DNA a demonstrat de 12 ani că poate combate eficient corupţia în rândul magistraţilor şi niciodată nu schimbi ceva care funcţionează bine, decât dacă vrei să distrugi ceea ce funcţionează. Mă aştept ca Toader să mai aducă două birouri în cabinetul lui pentru Stănoiu şi Năstase. Sau poate sunt deja", a subliniat Macovei.

"Pofta ce-au poftit: Toader predă Justiţia PSD-ului şi ALDE. Toader egal Stănoiu", a sintetizat fostul ministru al Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne