Ziarul ”Cuvântul” din Rezina, confiscat de poliţie. ONG-uri de media: Este o practică a regimurilor totalitare

”Cuvântul” a publicat în ultimul timp investigaţii despre averile şi interesele personale ale Eleonorei Graur, preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedinta PD, afirmă ONG-urile de media din RM.
(Captură Foto)

Inspectoratul de poliţie Rezina a sechestrat joi, 10 mai tirajul săptămânalului regional independent „Cuvântul” care era transportat de la tipografie la centrul de poştă din oraş pentru a fi distribuit cititorilor. Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media din Republica Moldova califică incidentul ca fiind unul destul de grav şi cer ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan să dispună urgent scoaterea sechestrului aplicat pentru ca tirajul ziarului să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie.

Mai mult, ONG-urile solicită primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii incidentului şi posibilele implicaţii politice.

”Aducem acest caz scandalos la cunoştinţa Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei SUA în Republica Moldova, altor parteneri de dezvoltare şi solicităm intervenţia lor pentru asigurarea libertăţii editoriale a publicaţiilor independente din Republica Moldova”, se mai arată într-o declaraţie a organizaţiilor de media.

ONG-urile semnatare califică incidentul drept o încercare a poliţiei de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului şi în special ale Eleonorei Graur, preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedinta Partidului Democrat.

”Sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare. Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare”, au adăugat asociaţiile de media

În concluzie, organizaţiile neguvernamentale mai solicită ministrului de Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să sancţioneze persoanele care au ordonat aplicarea sechestrului cu excluderea pe viitor a unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei.