Zelenski îl demite pe comandantul Forţelor de Sprijin ale Forţelor Armate la doar 2 luni de la numire

Oleksandr Iakoveţ
Oleksandr Iakoveţ (Facebook/Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene)
Redacţia
27.04.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe Oleksandr Iakoveţ din funcţia de comandant al Forţelor de Sprijin din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit unui decret publicat pe site-ul Biroului prezidenţial.

Iakoveţ a fost numit comandant al Forţelor de Sprijin la 4 martie, înlocuindu-l pe Dmytro Hereha. Iakoveţ a deţinut anterior o funcţie administrativă în cadrul Forţelor de Sprijin, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski a semnat vineri un alt decret cu privire la Iakoveţ, numindu-l şef al Serviciului de Transport Special al Ucrainei. Preşedintele l-a demis, de asemenea, pe Bohdan Bondar, care conducea acest serviciu din martie 2022.

Serviciul Special de Transport de Stat este o unitate a Ministerului Apărării şi printre responsabilităţile sale se numără construirea, repararea şi protejarea instalaţiilor sistemului naţional de transport.

Iakoveţ şi-a început cariera militară în 1992, a participat la Operaţiunea antiteroristă a Ucrainei împotriva militanţilor susţinuţi de Rusia în Donbas şi a primit mai multe premii de stat.

Zelenski a început să remanieze comandamentul militar al Ucrainei în februarie, demiţându-l pe principalul comandant militar al Ucrainei, Valerii Zalujnîi.

Totodată, în aprilie, au fost anunţate mai multe schimbări în comandamentul militar la nivel înalt, inclusiv noile numiri în comandamentele operaţionale din sud, est şi vest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor