Zegrean: Dacă am avea o lege a interceptărilor, nu am mai vorbi după imaginaţie

Nu s-ar mai vorbi după imaginaţie, dacă şi în ţara noastră, la fel ca în majoritatea statelor europene, ar exista o lege a interceptărilor, a subliniat şeful CCR Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Dacă am avea o lege a interceptărilor, nu am mai vorbi după imaginaţie, am şti că scrie în lege cum se fac toate astea, iar lucrul acesta ar trebui făcut, a declarat, luni, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.

"Sper că se va face într-o zi şi o lege, cum este în majoritatea ţărilor europene. Au o lege a interceptărilor şi toată activitatea aceasta de urmărire. Deci, eu nu cred că ei stau şi ascultă cine, ce vorbeşte şi pe urmă pornesc dosar din ce au ascultat. Ei ascultă când au o cerere de la procuror să asculte.

Când există indicii că s-a comis o infracţiune sau când există indicii că se pregăteşte comiterea unei infracţiuni. Din momentul ăla începe, pentru că nu pot să asculte fără mandat. Şi pe siguranţa naţională trebuie să aibă un mandat de la judecător ca să asculte", a declarat Zegrean, citat de Agerpres.

Şeful CCR a mai adăugat că, în ceea ce priveşte decizia Curţii privind interceptările, decizie care a stârnit ample controverse în spaţiul public, s-au avut în vedere practicile europene.

"Am verificat cum se face în toate ţările lumii, în ţările europene această activitate de supraveghere. Şi concluzia a fost că nu prea sunt ţări în care activitatea aceasta de supraveghere să se facă de alte organe decât de procurori şi organe de urmărire penală, de Poliţia Judiciară.

Am găsit doar în Ungaria, este o situaţie în care serviciile secrete pot să facă aceste înregistrări, dar acolo serviciile sunt în subordinea prim-ministrului. În rest, nu prea sunt. Şi mai sunt ţări cum este Anglia, în care nici nu se acceptă înregistrările ca probă în procesul penal şi în niciun fel de proces, probabil, înregistrările nu se acceptă", a adăugat Zegrean.