Zeci de americani, recrutaţi de miliţiile shebab somaleze

Ministrul kenyan al afacerilor externe Amina Mohamed.
Ministrul kenyan al afacerilor externe Amina Mohamed. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2013

Zeci de cetăţeni americani au optat în ultimii ani să renunţe la viaţa confortabilă pentru a se alătura insurgenţilor islamişti somalezi shebab, aflaţi la originea asaltului împotriva unui centru comercial din Nairobi, în Kenya, relatează AFP.

Deşi FBI a indicat marţi că nu poate confirma decât prezenţa a doi sau trei americani printre atacatorii care au ucis peste 60 de persoane în centrul comercial Westgate, comunitatea somaleză din SUA este nervoasă.

Mai ales de când , a precizat că cel puţin un atacator american era originar din Minnesota, care cuprinde cea mai mare comunitate somaleză în SUA.

Potrivit FBI, peste 20 de tineri proveniţi din acest stat din nordul SUA au fost recrutaţi în ultimii ani de shebab ('tinerii', în arabă), care au legături cu Al-Qaeda, în pofida faptului că o anchetă a Congresului a concluzionat în 2011 că nu există nicio informaţie despre combatanţi americani angajaţi printre shebab.

În Minnesota, FBI desfăşoară o anchetă de mare amploare, codată 'Operaţiunea Rhino', lansată de mai mulţi ani, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei federale, Kyle Loven. Printre cei 20 de tineri recrutaţi, cel puţin doi au fost la originea unor atentate sinucigaşe.

Trei dintre 'martirii' originari din Minnesota au fost prezentaţi într-o înregistrare video postată pe internet de shebab în acest an. 'Aici este un adevărat Disneyland. Trebuie să veniţi să vă alăturaţi nouă ca să ne amuzăm împreună', asigură Troy Kastigar - singurul nesomalez dintre recruţi - în acest document transmis prin canalul KMSP.

Potrivit lui Peter Bergen, director al centrului de reflexie New American Foundation, mişcarea shebab cunoaşte un mare succes în recrutarea americano-somalezilor de când armata etiopiană a invadat Somalia în 2006. Tinerii au fost chemaţi să se bată pentru a apăra acest teritoriu împotriva unei 'armate a cruciaţilor', scrie el pe CNN.com, amintind că populaţia Ethiopiei este în majoritate creştină.

Autorităţile americane au reuşit în ultimii ani să descopere şi să urmărească în justiţie persoane care au ajutat la colectarea fondurilor pentru shebab sau au recrutat noi militanţi, opt dintre aceştia provenind din Minnesota şi fiind condamnaţi la pedepse grele.

Constatând numărul cetăţenilor americani recrutaţi, este de aşteptat ca într-o zi unul dintre ei să încerce să lovească SUA pe teritoriul american, estimează William Banks, director al Institutului pentru securitate naţională şi antiterorism al Universităţii Syracusa.

'Am cunoscut numeroase succese şi am fost extrem de norocoşi. Dar nu poţi fi norocos mereu', a declarat el într-un interviu telefonic.

Deşi Al-Qaeda a fost slăbită de SUA, ameninţarea atentatelor este mai prezentă în prezent decât în urmă cu 10 ani, estimează Banks. 'Ea este mai rară, mai dificil de localizat', subliniază expertul, amintind că prin internet a devenit mai uşor pentru aceşti indivizi 'să atace la distanţă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor