Kenya: Război de gherilă în interiorul mall-ului

Kenya: Mall-ul Westgate, 23 Septembrie, 2013
Kenya: Mall-ul Westgate, 23 Septembrie, 2013 (SIMON MAINA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.09.2013

Teroriştii care au atacat centrul comercial Westwing în Nairobi provin din diferite ţări, a declarat generalul Julius Karange comandant al forţelor militare din Kenya. „Ştim cine sunt, aici luptăm împotriva terorismului global", a explicat el. Zece agenţi ai forţelor de securitate au fost răniţi dar nu există nicio înregistrare că vreunul dintre ei ar fi ucis, a declarat Ministrul de Interne din Kenya, Joseph ole Lenku, cu privire la situaţia de la mall-ul Westgate.

În Kenya este în curs, de azi dimineaţă, ceea ce pare a fi din toate punctele de vedere, atacul final împotriva comandoului înarmat, care sâmbătă a luat posesia mall-ul Westgate în centrul de Nairobi. Au fost omorâte mai multe zeci de persoane şi apoi luate în ostagiu un număr necunoscut de persoane. În mai multe rânduri, odată cu trecerea orelor, s-au auzit în jurul complexului rafale de arme automate şi explozii, până când trei explozii mai puternice au fost urmate de creşterea unei coloane înalte de fum negru şi dens.

Ministrul de Interne kenyan, Joseph Ole Lenku, a anunţat că alţi doi terorişti au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi în noua ofensivă. Deţinuţii erau deja aproape complet evacuaţi, dar nimeni nu ştie câţi au rămas în mâinile atacatorilor, care s-ar fi concentrat acum într-unul din supermarket-urile situate în structură.

Ar fi toţi bărbaţi, a declarat Lenku, dar unii ar purta îmbrăcăminte pentru femei. Numărul morţilor în rândul civililor, a declarat ministrul, ar fi 62 dar la fel de mulţi ar fi dispăruţi, inclusiv ostaticii.

Autorităţile kenyene au comunicat că gherilele implicate în raidul senzaţional provin nu numai din Somalia, ci şi din alte ţări.

Comandoul, se transmite de pe contul unui Twitter încă activ al teroriştilor somalezi, ar fi compus din cel puţin 17 membri. Toţi au nume aparent africane sau arabe, dar 12 dintre ei au reşedinţa în ţările occidentale: şase în SUA, doi în Suedia şi respectiv unul în: Canada, Marea Britanie, Finlanda şi în Daghestanul rus.

Întreaga zonă este blocată. A fost lovit un loc simbolic, deoarece este una dintre zonele cele mai frecventate de occidentali, chiar şi în lucrurile de zi cu zi, cum ar fi a merge la bancă sau la brutărie. După atac, a declarat un martor, se vor schimba probabil multe lucruri în capitala Kenyei. Este un eveniment care afectează moralul cetăţenilor precum şi al celor care locuiesc aici în interes de servici. Nairobi este sediul cel mai important al ONU în Africa, cu sute de oficiali, iar acest lucru a dat o anumită stabilitate în zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor