WSJ: Stăvilirea epidemiei în China e o ştire falsă. Partidul anulează numeroase zboruri

China, lovită de epidemia de virus Wuhan
China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

În ultimele două săptămâni China a început să reducă numărul îmbolnăvirilor zilnice la cote ridicole. Concomitent, mass media centrală occidentală a publicat o serie de articole care prezentau stăvilirea epidemiei de virus Wuhan din China ca pe un fapt împlinit - ba chiar a încercat să proiecteze imaginea Chinei drept salvatoare a omenirii, transmiţând ştiri despre ajutorul acordat Occidentului în combaterea epidemiei.

Dar această poveste de adormit copiii, pur şi simplu, nu este adevărată.

Un articol al The Wall Street Journal publicat duminică, arăta că există o adevărată campanie de propagandă în curs de desfăşurare în mass-media controlată de stat (cu alte cuvinte... toată). Scopul ei este de a-l înfăţişa pe liderul chinez ca pe o legendă în viaţă, pentru „viziunea” şi „acţiunile sale rapide” în sprijinul stăvilirii epidemiei care a zguduit societatea chineză din temelii.

Deoarece autorităţile chineze şi-au exprimat încrederea că au stăvilit epidemia de virus Wuhan din China, agenţia oficială de ştiri Xinhua a publicat articole vaste despre lupta personală a preşedintelui Xi Jinping cu epidemia - de la vizitarea lucrătorilor din Sănătate aflaţi în prima linie a frontului, până la apelurile făcute liderilor străini.

Într-un articol care a sărit binişor limita, publicat săptămâna trecută, portavocea Partidului a concluzionat că dedicarea lui Xi Jinping a dovedit că are o „inimă pură ca a unui nou-născut” care se gândeşte mereu mai întâi la oameni.

Realitatea este, însă, că Xi Jinping a dispărut pur şi simplu săptămâni în şir de pe canalele de ştiri ale Chinei, circumstanţele fiind complet necunoscute. Primul oficial din Politburo trimis în Wuhan a fost premierul Li Keqiang - sau o sosie - Xi Jinping făcând o vizită în epicentrul epidemiei abia la începutul lunii martie.

Întrebarea pusă de WSJ este: dacă marele Xi Jinping are coronavirus, de ce închide guvernul său comunist zborurile şi programul călătoriilor de tren către cele mai mari centre urbane din ţară?

Potrivit ediţiei chineze a Epoch Times, două oraşe majore din provincia Guangdong au anulat recent majoritatea zborurilor către Beijing, Shanghai şi Hangzhou, lucru care a atras noi speculaţii că aceste anulări sunt un răspuns la răspândirea în continuare a epidemiei către centrele urbane masive din Shanghai şi Hanzhou.

De asemenea, potrivit articolului publicat de ediţia noastră în chineză, au fost anulate „un număr mare de trenuri de pasageri” în câteva oraşe mari din ţară.

Companiile aeriene au susţinut că motivele anulărilor sunt „probleme de securitate publică”, o umbrelă sub care se poate ascunde orice în China comunistă, de la scandaluri de corupţie implicând oficiali, până la crime în masă sau extrageri forţate de organe.

Cu toate negările evidente, mass-media de stat a citat o persoană de la conducerea Air China care a afirmat că anulările „ar putea fi legate de focarul de virus Wuhan”.

Site-urile de urmărire a zborurilor au arătat că aproape toate zborurile din Shenzhen şi Guangzhou către Beijing, Shanghai şi Hangzhou au fost anulate pe 5 martie după ora 17:15 (ora locală).

Zboruri suplimentare către Tianjin, Nanjing, Shenyang şi alte oraşe mari au fost, de asemenea, anulate.

Între timp, Epoch Times a raportat că un site web al liniilor ferate chineze a publicat informaţii arătând că toate trenurile de pasageri care pleacă din Hangzhou, Shanghai, Beijing, oraşele Chongqing, Chengdu (în provincia Sichuan), Zhongshan (în provincia Guangdong) şi alte câteva oraşe importante au încetat operaţiunile pe 6 martie

S-ar putea presupune că aceste eforturi, legate, aşa cum sunt, de focarul de virus Wuhan, sunt doar măsuri menite să împiedice extinderea epidemiei. Dar ele reprezintă, de fapt, constrângeri chiar mai dure decât cele iniţiale, impuse unei economii prăbuşite, exact în momentul în care încearcă să revină la normal.

Întrebarea, în cazul în care regimul comunist se vede nevoit să le impună în acest moment, este: cât de neagră ar fi situaţia, în cazul acesta?

O altă consecinţă este că, în mod evident, China nu a reuşit nici în al 13-le ceas să fie sinceră şi deschisă în ceea ce priveşte virusul şi diferitele sale efecte asupra societăţii şi a economiei, în special asupra comerţului şi a lanţului de aprovizionare global.

China pretinde că „se întoarce la muncă” şi „fabricile funcţionează la capacitate”, dar peste tot pe glob lanţurile de aprovizionare sunt rupte.

Un lucru este sigur. Pandemia care a explodat săptămânile acestea pe tot globul este rezultatul minciunilor proiectate de propaganda de stat a Chinei atât în interior cât şi în exterior, precum şi a preluării propagandei de către mass media internaţională, care dă dovadă de o mare iresponsabilitate.

Omenirea a primit un avertisment iniţial în 2002, la epidemia de SARS. "Elitele" mult prea apropiate de banii Chinei şi fixate pe propriile căutări, l-au îngropat.