Lancet: Virusul Wuhan rămâne în ţesuturile celor infectaţi cinci săptămâni

Studiul publicat de medici chinezi subliniază greutatea stăvilirii epidemiei
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Potrivit unui articol Bloomberg, pacienţii infectaţi cu virus Wuhan păstrează agentul patogen în tractul respirator timp de 37 de zile, a descoperit un nou studiu, care sugerează că persoanele infectate ar putea transmite virusul mai multe săptămâni după "recuperare".

Semnalul de alarmă tras de medici subliniază încă o dată, dacă mai era nevoie, dificultatea enormă a stăvilirii focarelor.

Medicii din China au detectat ARN-ul virusului în eşantioane luate din căile respiratorii ale celor recuperaţi, la 20 de zile după ce aceştia s-au infectat, potrivit unui articol publicat în revista Lancet.

Virusul Wuhan s-a răspândit în 118 ţări şi a infectat aproximativ 125.000 de persoane de la prima apariţie în Wuhan, China, la sfârşitul anului trecut (luând în calcul datele falsificate pe care le raportează regimul comunist al Chinei), sustrăgându-se eforturilor drastice ale autorităţilor locale şi încercările ulterioare de izolare în alte ţări.

Descoperirile au „implicaţii importante atât pentru luarea deciziilor de izolare a pacienţilor, cât şi pentru îndrumarea pe durata tratamentului antiviral”, au scris Fei Zhou de la Academia Chineză de Ştiinţe Medicale şi alţi autori.

În prezent, perioada de izolare recomandată după expunere este de 14 zile pentru a evita răspândirea virusului. Dar dacă cei infectaţi rămân contagioşi mult timp după ce simptomele le-au dispărut, ei pot propaga involuntar agentul patogen după ce se întorc în cadrul societăţii şi al familiilor lor.

Prin comparaţie cu virusul SARS, asemănător cu cel Wuhan în proporţie de 85%, doar o treime din pacienţii cu SARS prezentau urme ale virusului în tractul respirator după patru săptămâni, au afirmat oamenii de ştiinţă chinezi.

Medicii au studiat fişele medicale şi datele de laborator de la 191 de pacienţi testaţi pozitiv pentru virus Wuhan, trataţi la Spitalul Jinyintan şi Spitalul Pulmonar Wuhan.