WikiLeaks: Assange va fi expulzat din ambasada ecuadoriană “în câteva ore sau zile”

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

WikiLeaks a susţinut într-un mesaj postat joi seară pe Twitter că fondatorul său, Julian Assange, va fi expulzat din ambasada ecuadoriană din Londra “în câteva ore sau zile”, citând o “sursă de nivel înalt”.

Assange, care se confruntă cu acuzaţii grave în SUA pentru o cantitate masivă de documente guvernamentale secrete publicate pe site-ul WikiLeaks, ar putea fi arestat de autorităţile londoneze la ieşirea din ambasadă, potrivit Deutsche Welle.

Ecuadorul a învinuit WikiLeaks pentru scandalul INA Papers care l-a implicat pe preşedintele ecuadorian Lenin Moreno.

Scandalul INA Papers se referă la o colecţie de documente care au fost divulgate şi publicate în luna februarie şi, aparent, acestea au dezvăluit operaţiunile desfăşurate de INA Investment Corp., un paradis fiscal offshore creat de fratele lui Moreno. Numărul mare de e-mail-uri, comunicaţii telefonice şi chitanţe bancare aparent au creat o legătură între preşedintele ecuadorian şi familia sa şi o schemă de spălare de bani şi o serie de conturi bancare offshore. Dezvăluirile au dus la declanşarea unei anchete de corupţie asupra lui Moreno.

Moreno l-a acuzat pe Assange că a încălcat în repetate rânduri condiţiile azilului său în ambasada ecuadoriană din Londra.

Ecuadorul suspectează, de asemenea, faptul că WikiLeaks este responsabil de răspândirea unor fotografii private cu Moreno pe reţelele de socializare.

Assange se află în Ambasada Ecuadorului din 2012 pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de viol. Totuşi, procurorii suedezi au renunţat ulterior la acele acuzaţii, însă Assange ar putea fi arestat în Marea Britanie pentru că, prin faptul că s-a refugiat în ambasadă, a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune.

Assange a declarat că s-a refugiat în ambasada ecuadoriană de teamă că va fi extrădat în SUA, unde se confruntă cu acuzaţii pentru documente secrete publicate de WikiLeaks în 2010. Totuşi, Londra a garantat că acesta nu va fi extrădat în nicio ţară unde viaţa sa va fi în pericol.

Ecuadorul a urmărit să îl expulzeze pe Assange în ultimele luni, pe fondul deteriorării relaţiilor. Assange a dat în judecată “gazda” în octombrie 2018 pentru încălcarea “drepturilor sale fundamentale” prin limitarea accesului la lumea exterioară.

Marţi, preşedintele Moreno a afirmat că Assange “a încălcat în repetate rânduri” condiţiile de azil din ambasadă, deşi nu a precizat dacă ţara sa îşi va retrage azilul pentru fondatorul WikiLeaks.