Fondatorul WikiLeaks inculpat în secret în SUA. Natura acuzaţiilor necunoscută

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Procurorii americani au dezvăluit faptul că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost inculpat în secret în SUA.

Se pare că inculparea a fost dezvăluită din greşeală, iar natura acuzaţiilor rămâne necunoscută, potrivit Deutsche Welle.

WikiLeaks a devenit cunoscut după ce a publicat un număr enorm de documente guvernamentale americane secrete în 2010.

Website-ul a precizat că dezvăluirea a părut să fi fost făcută în cadrul unei erori de tipul “cut-and-paste”.

Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat din 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a nu fi extrădat din Marea Britanie în Suedia, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Assange pentru viol şi molestare sexuală, acuzaţii pe care le-a negat vehement. În 2017, procurorii suedezi au renunţat la investigarea preliminară a acuzaţiilor.

Assange se teme de o eventuală extrădare în SUA, unde ar putea fi interogat în legătură cu divulgarea de informaţii sensibile prin intermediul Wikileaks şi ar putea fi judecat pentru trădare sau spionaj.

Oficiali din administraţia SUA au cerut public ca Assange să fie judecat în mod agresiv pentru publicarea de documente guvernamentale, unele care au conţinut materiale sensibile despre războaiele din Afganistan şi Irak.

În luna martie, guvernul Ecuadorului a suspendat accesul lui Julian Assange la Internet şi telefon, după ce acesta a încălcat un acord potrivit căruia nu ar fi trebuit să posteze „mesaje care ar putea interfera cu alte state”. Doar avocaţii săi au putut să îl viziteze în această perioadă.

Totuşi, recent, Assange şi-a recuperat parţial accesul la Internet, după şapte luni de izolare.