Ecuadorul consideră că Assange ar trebui să se predea autorităţilor britanice

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Ministrul ecuadorian de Externe, José Valencia, a sugerat că fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra, ar trebui să se predea autorităţilor britanice.

Fondatorul WikiLeaks locuieşte în ambasada ecuadoriană din 2012. Autorităţile britanice au menţinut un mandat de arestare pe numele lui Assange, emis după ce acesta a încălcat condiţiile eliberării condiţionate în cazul unei investigaţii privind presupuse abuzuri sexuale comise în Suedia. Dar, de atunci, autorităţile suedeze au renunţat la investigaţie. Totuşi, Assange se teme de o potenţială extrădare în SUA, în condiţiile în care WikiLeaks a publicat un număr masiv de documente şi cablograme care aparţineau Departamentului de Stat american şi Pentagonului.

“Vedem două opţiuni pentru dnul Assange: să rămână pe o perioadă nedeterminată [în ambasadă] sau să se predea şi această opţiune, considerăm noi, este cea mai potrivită”, a precizat Valencia, citat de Ministerul ecuadorian de Externe.

Valencia a reiterat apelurile ca Assange să se conformeze protocolului prevăzut pentru şederea sa în ambasada ecuadoriană.

Anul trecut, autorităţile ecuadoriene au introdus unele reguli, restricţionând vizitele şi comunicaţiile lui Assange. Avocaţii acestuia au contestat decizia ambasadei în instanţă, afirmând că restricţiile încalcă drepturile clientului lor. Mai mult, Assange a sugerat că a fost spionat în interiorul ambasadei. Totuşi, apelul lui Assange a fost respins de o instanţă ecuadoriană în luna decembrie.