Wang Lijun oficialul chinez care a cerut azil politic la americani, a condus cercetări privind recoltarea de organe în China

Wang Lijun, fostul şef al biroului de securitate din Chongqing, participa la o reuniune politică în martie 2011. Din luna februarie a acestui an soarta lui politică a fost sigilată. Puţin cunoscuta lui implicare în recoltarea de organe şi în persecuţiile politice din China este acum dezvăluită.
Wang Lijun, fostul şef al biroului de securitate din Chongqing, participa la o reuniune politică în martie 2011. Din luna februarie a acestui an soarta lui politică a fost sigilată. Puţin cunoscuta lui implicare în recoltarea de organe şi în persecuţiile politice din China este acum dezvăluită. (Feng Li / Getty Images)

Oficialul senior care a încercat să se refugieze la Consulatul Statelor Unite din Chengdu săptămâna trecută, avea o tolbă plină cu poveşti de groază despre atrocităţile pe care a trebuit să le supravegheze, şi este foarte posibil ca el să le fi povestit diplomaţilor americani pentru a încerca să-şi obţină scăparea.

Wang Lijun, fostul director al Biroului Securităţii Statului din Chongqing, şi primar adjunct al oraşului, speriat că fostul său şef, oficialul comunist de rang înalt Bo Xilai, încerca să-l asasineze, a încercat să se refugieze pe 6 februarie la Consulatul SUA din Chengdu.

El a rămas 24 de ore în clădirea Consulatului, conform rapoartelor Radio France Internaţional, povestind oficialilor consulari detalii despre crimele comise pe vremea când era subalternul lui Bo Xilai. La sfârşitul celor 24 de ore, el a părăsit clădirea sub escorta Securităţii chineze.

Wang a comis cele mai mari abuzuri pe vremea când supraveghea campania de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă.

China a negat în permanenţă existenţa unei astfel de practici, care a fost subiectul unei anchete internaţionale în 2006.

Cu toate acestea, pe vremuri, Wang a mai făcut o declaraţie despre implicarea sa în campania de recoltare forţată de organe - la începutul carierei sale.

Wang este premiat

În 2006, la trei ani după ce a devenit director al Biroului Securităţii din oraşul Jinzhou , provincia Liaoning, Wang a primit un premiu - deşi nu era acordat pentru merite în lupta împotriva crimei organizate.

Wang efectuase teste despre modalităţile cele mai efective de a recolta organe de la prizonieri - astfel încât aceştia să fie în viaţă atunci când li se scot măruntaiele. Tehnicile puse la punct de el au fost aplicate în zeci de locuri.

Wang a primit premiul în septembrie 2006 de la Fundaţia de Ştiinţă şi Tehnologie Guanghua, o organizaţie de caritate a cărei misiune aparentă era de a promova ştiinţa şi tehnologia în rândul tinerilor. Conform sitului de web al fundaţiei, aceasta se află sub conducerea Ligii Comuniste de Tineret, una dintre organizaţiile aferente Partidului Comunist Chinez.

În discursul de acceptare a premiului, ţinut de Wang, care poate încă fi găsit online (arhivat) Wang mulţumeşte membrilor fundaţiei pentru numeroasele călătorii întreprinse în provincia Liaoning, pentru a-i examina munca.

El aminteşte de un caz în care membrii fundaţiei au trebuit să se întoarcă de urgenţă din străinătate pentru a fi prezenţi la desfăşurarea unui caz. “Voiau să vadă o operaţie de transplant de organe şi să examineze procesul conform propriilor puncte de vedere: că transplantul este benefic pentru public şi îmbunătăţeşte ordinea şi disciplina într-un mod uman şi democratic” a afirmat Wang.

“După cum ştim toţi, aşa numita ‘cercetare la locul faptei’ este rezultatul multor mii de transplanturi făcute pe teren”.

Wang a acceptat premiul ca director al “Centrului de cercetare psihologică în teren” o organizaţie cu o denumire cel puţin bizară, care, conform unei descrieri de pe situl web al Ministerului de Comerţ, funcţionează sub controlul Biroului Securităţii din oraşul Jinzhou.

O scurtă introducere despre misiunea Centrului afirmă că acordă burse şi facilitează schimbul de experienţă cu universităţi din peste 10 ţări. Cu toate acestea emailurile trimise de Epoch Times către Centrul de cercetare nu au primit răspuns, şi nici încercările de contactare telefonică nu au avut vreun rezultat.

În discursul său de acceptare, Wang susţinea: “pentru un poliţist veteran, să vezi pe cineva executat şi să ştii că organele acelei persoane sunt transplantate altor oameni era şocant. Este o mare realizare, care a fost posibilă prin efortul atâtor oameni! Secretarul General al fundaţiei Guanghua Jinyang şi personalul său erau acolo şi au putut observa totul direct, ca noi toţi”.

În cuvântarea ţinută cu prilejul înmânării premiului, Ren Jinyang, secretarul general al fundaţiei Guanghua , a explicat că Wang a primit recunoaşterea pentru “cercetarea sa de bază şi experimentele în teren” care au contribuit la o mai uşoară acceptare a organelor de către recipienţi.

“A fost creat un nou tip de fluid protector” a declarat Ren. După testele pe animale, experienţele în afară corpului, a fost realizat un mare progres atunci când recipienţii au devenit mai receptivi la transplanturile de ficat şi rinichi după injectarea cu un astfel de lichid protector”.

Locuri de execuţie

Probe ample arată că de multe ori victimele sunt uighuri, musulmani, buddhişti tibetani, creştini chinezi şi mai ales practicanţi ai mişcării spirituale Falun Gong. Cu alte cuvinte, Wang a fost răsplătit pentru barbarie - în cel mai bun caz - Ethan Gutmann

Cei care au anchetat programul sistematic de recoltare forţată de organe desfăşurat de autorităţile chineze au fost şocaţi de remarcile din discurs, şi de implicaţiile acestora.

“Aşa numita ‘cercetare la faţa locului’ la care se referea Wang este de fapt desfăşurată la locul de execuţie, unde sunt trimise dube echipate cu tehnică şi personal medical. Acolo, pe loc, se efectuează recoltare de organe ”a declarat Ethan Gutmann, care a efectuat anchete asupra recoltărilor forţate de organe de la prizonierii politici şi de conştiinţă.

El a mai adăugat că injecţiile despre care se fac menţiuni sunt probabil experimente cu medicamente care suprimă sistemul imunitar, pentru a scade şansele apariţiei fenomenului de rejecţie atunci când organul ajunge în corpul receptorului”. Gutmann a adăugat că asemenea practici “sunt curente” în China, unde spitalele, mai ales cele militare şi Birourile Securităţii fac deseori front comun.

“Nu există nicio garanţie că extragerea de organe se face cu consimţământ” afirmă Gutmann. “Probe ample arată că de multe ori victimele sunt uighuri, musulmani, buddhişti tibetani, creştini chinezi şi mai ales practicanţi ai mişcării spirituale Falun Gong. Cu alte cuvinte, Wang a fost răsplătit pentru barbarie - în cel mai bun caz”.

Este imposibil de aflat proporţia de practicanţi Falun Gong din numărul total al victimelor procesate în “miile” de locuri unde s-au efectuat transplanturi, de care vorbeşte Wang. Deşi în China există o listă de crime non-violente care sunt pedepsite cu moartea, guvernul nu publică statistici privitoare la numărul de deţinuţi condamnaţi la moarte şi nici referiri la crimele acestora.

David Matas, un celebru avocat de drepturile omului, împreună cu David Kilgour, fost secretar canadian de stat pentru regiunea Asia/Pacific şi fost procuror al provinciei Alberta, au efectuat o anchetă privind recoltarea de organe abuzivă comisă de autorităţile chineze împotriva practicanţilor Falun Gong din China. Conform estimărilor lor, în perioada 2000-2005 au fost efectuate 60 de mii de operaţii de transplanturi în China, iar practicanţii Falun Gong au reprezentat probabil sursa pentru cel puţin 41.500 de cazuri.

Cu alte cuvinte, aproximativ 60% din organele vehiculate în timpul operaţiunilor de transplant, aparţineau unor prizonieri de conştiinţă, dintre care mulţi erau aderenţi Falun Gong. Perioada de timp menţionată corespunde cu cea în care Wang a funcţionat ca şef al Biroului Securităţii.

CQ Global Researcher, o publicaţie care se ocupă de probleme globale, i-a citat pe Kilgour, Matas şi Gutmann subliniind că cei trei au estimat independent că în perioada 2000-2005 au fost omorâţi peste 62 de mii de aderenţi pentru organele lor.

Recoltare pe viu

Pentru experţii care studiază discursul lui Wang, una dintre întrebările cele mai presante este dacă prizonierii erau omorâţi înainte ca organele lor să fie extrase. Având în vedere referirea la injecţiile cu substanţe, este foarte posibil ca inimile victimelor să fi bătut în momentul când li s-au extras organele, conform părerilor mai multor experţi.

“China avea obiceiul să execute prin împuşcare, însă la un moment dat a trecut la injectare” a declarat David Matas. “Problema este că de fapt ei nu omoară prin injectare, ci doar paralizează, apoi iau organele în timp ce corpul este încă în viaţă”.

Atunci când organele sunt extrase dintr-un corp aflat în viaţă, ele sunt de o calitate mai bună şi ratele de rejecţie ale receptorilor sunt mai mici. “Este posibil să iei organe imediat ce donorul intră în moartea clinică, însă este mult mai complicat” afirmă Matas. “Deteriorarea organelor este mult mai accentuată după de creierul îşi încetează funcţionarea, însă dacă reuşeşti să menţii corpul viu cu ajutorul medicamentelor, poţi recolta organe într-o perioadă mult mai lungă”.

Conversaţia lui Wang cu oficialii consulari din Chengdu este posibil să fi făcut lumină asupra unor detalii privitoare la substanţele folosite în timpul operaţiunilor de transplant efectuate în provincia Liaoning.

Oricum ar fi, vizita lui Wang la Consulatul American din Chengdu a fost cea mai bună ocazie de confirmare de la un oficial chinez de rang înalt, în ce priveşte recoltarea sistematică pe viu a organelor de la prizonieri.

La o conferinţă de presă ţinută luni la Washington, purtătoarea de cuvânt a Falun Gong, Dr. Tsuwei Huang, a cerut administraţiei americane să publice convorbirea avută de Wang cu oficialii consulari.

Cercetare efectuată de Sophia Fang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe