Despre ancheta Biroului Politic al Comitetului Central al PCC asupra lui Bo Xilai

Ziarul Apple Daily din Hong Kong, citând o publicaţie străină din 14 februarie, a afirmat că o persoană din interiorul structurilor de stat a dezvăluit faptul că toţi cei nouă membri din cadrul Biroului Politic al Comitetului Central au căzut de acord să desemneze un grup operativ special pentru a porni o ancheta asupra lui Bo Xilai, liderul Partidului din Chongqing, sud-vestul Chinei. Fostul şef al poliţiei de acolo pare să ofere dovezi împotriva acestuia. Echipa de anchetă îi include pe He Guoqiang, Secretarul Comisiei Centrale de Inspecţie a Disciplinei (CCID) şi pe Zhou Yongkang, Secretarul Comitetului Central Politic şi Legislativ.

Reportajul din Apple Daily afirma că, conform site-ului Mingjing ce conţine ştiri politice din China, o persoană din structurile interne care deţine informaţii despre CCID şi Departamentul Central de Propagandă a menţionat că opt dintre cei nouă membri ai Biroului Politic sunt decişi să deschidă o anchetă asupra lui Bo Xilai. Cu toate acestea, unul dintre ei nu a fost dispus să facă acest lucru din cauza intereselor economice imense ale familiei sale în oraşul Chongqing şi provincia Sichuan. În cele din urmă, a căzut şi el de acord asupra planului, deşi fără tragere de inimă.

Reportajul nu a menţionat numele persoanei, însă dintre cei nouă membri, numai He Guoqiang şi Zhou Yonkang au lucrat în Chongqing sau în Sichuan anterior.

Reportajul afirma că fostul Secretar General al PCC, Zhang Zemin, a consimţit la investigaţia asupra lui Bo, afirmând că trebuie “să i se dea Partidului şi poporului o explicaţie”. Cei nouă membri ai Biroului Politic au hotărât că investigaţia trebuie să urmeze procedurile interne ale Partidului şi, prin urmare, Bo va mai dispune un timp de postul său.

Reportajul l-a citat pe informator, care ar fi menţionat că şansele lui Bo de a intra în Politburo sunt nule, Bo fiind marele perdant. “Preocuparea acelor lideri la nivel înalt este cum să scape de Bo fără să păteze imaginea Partidului”, a afirmat informatorul.

Zhou Yongkang şi Bo Xilai

Boxun, publicaţia chineză de peste hotare, a anunţat că Beijing-ul caută să afle cine l-a informat pe Bo Xilai despre vizita lui Wang Lijun la Consulatul Statelor Unite din Chengdu. Acesta era mâna dreaptă a lui Bo, precum şi şeful poliţiei şi viceprimar.

Wang crezuse că Bo voia să-l asasineze, aşa că a fugit la Consulatul Statelor Unite. Wang a plecat de la Consulat sub protecţia unor persoane oficiale din Beijing. Acum, acesta se află sub ancheta CCID şi, după remarcile prin care l-a condamnat pe Bo când a părăsit Consulatul Statelor Unite, părea dispus să ofere informaţii despre Bo.

Autorităţile din Chengdu şi Chongqing au aflat veşti despre vizita lui Wang la Consulat numai după ce au fost informate de către autorităţile de la Beijing, conform unui reportaj al revistei The New Century Weekly, publicat de Caixin la 13 februarie.

După ce Wang a ajuns la Consulatul Statelor Unite, membrii Consulatului l-au informat pe Ministrul Afacerilor Externe care, la rândul său, a raportat persoanelor oficiale şi liderilor de nivel înalt ai Comitetului Politic şi Legislativ, după cum afirmă Boxun.

Se lansează speculaţii conform cărora informatorul poate fi un secretar aflat în slujba Ministerului Afacerilor Externe, a Comitetului Politic şi Legislativ, sau a membrilor Biroului Politic.

În urma incidentului Chongqing, numele lui Zhou Yongkang a apărut frecvent în reportajele mass-media. Zhou îl susţinuse anterior în mod public pe Bo în campaniile sale de“cântare de imnuri roşii şi lovire a elementelor negre”. Bo instituise cântarea imnurilor erei maoiste pentru promovarea comunismului şi mai lansase ceea ce se dorea a fi o campanie împotriva mafiei (“lovirea elementelor negre”).

Pe 9 februarie, ziarul Chongqing Daily l-a citat pe Zhou pe prima pagină, susţinând campania de „lovire a elementelor negre” a lui Bo. AFP, citând o sursă, a afirmat că Zhou Yongkang a aprobat demisia lui Wang Lijun din postul de şef al poliţiei.

Bo Xilai i-a întors spatele aliatului său apropiat Wang Lijun. Acum, se pare că Jiang Zemin şi aliatul său apropiat Zhou Yongkang i-au întors şi ei spatele lui Bo.

“Acum, Bo a devenit o mare pradă politică, din care mulţi oameni vor să ia câte o bucată”, a afirmat o persoană din cadrul CCID pentru Mingjiing.

***

Bo Xilai, fiul unui membru senior al Partidului Comunist Chinez (PCC), este în prezent şeful PCC din oraşul Chongqing. Între anii 2004 şi noiembrie 2007 a fost ministru al Comerţului, după ce anterior fusese primar al oraşului Dalian şi guvernator al provinciei Liaoning

Deşi prezentat de multe ori ca făcând parte din noua generaţie de lideri ai Chinei, fiind carismatic şi mereu relaxat în faţa presei, se crede că aceasta este doar o faţadă, în realitate Bo Xilai este crud şi nemilos, având un comportament imoral în spatele camerelor de filmat, iar cartea sa vizită este extrem de pătată în privinţa drepturilor omului.

Potrivit rapoartelor internaţionale şi informaţiilor furnizate de membrii grupării Falun Gong, cel mai aspru persecutat grup din China de astăzi, în calitate de primar al oraşului Dalian, Bo Xilai a urmat politica de persecuţie la "sânge" iniţiată de Jiang Zemin, transformând oraşul Dalian într-unul dintre locurile cele mai sumbre pentru practicanţii Falun Gong. Acelaşi lucru s-a întâmplat când Bo Xilai a funcţionat ca guvernator al provinciei Liaoning, această provincie dovedindu-se a fi una dintre zonele în care persecuţia era cea mai severă. El a condus lagărul de muncă forţată Masanjia, cunoscut pentru metodele sale brutale de tortură asupra practicanţilor. Lagărul este locul unde practicantele Falun Gong au fost aruncate în celule cu deţinuţi bărbaţi de drept comun, pentru a fi violate în grup, conform Centrului de Informaţii al Falun Dafa.

Aceasta a determinat ca vizitele sale în afara Chinei să fie întâmpinate de proteste din partea grupărilor care susţin drepturile omului, fiind în prezent acuzat de crime împotriva umanităţii în cadrul unor plângeri penale înaintate de victime Falun Gong sau rude ale victimelor, în state din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe