WADA va investiga rapoartele privind acuzaţiile de dopaj în înotul rusesc

Arena sportivă rusească este zguduită de faptul că WADA a anunţat investigarea acuzaţiilor legate de doparea înotătorilor sportivi ruşi.
(Captură Foto)

Agenţia Mondială Antidopaj (WADA) va investiga acuzaţiile de dopaj pe scară largă din înotul rusesc, a raportat miercuri ziarul britanic The Times, adăugând că dopajul "sistematic'' şi muşamalizarea acestuia se desfăşoară de ani de zile în acest sport în Rusia.

Raportul a susţinut că doctorul sportiv Serghei Portugalov, pe care WADA ar dori să-l suspende pe viaţă pentru rolul său în promovarea dopajului în rândul atleţilor ruşi, a promovat folosirea substanţelor şi medicamentelor ce pot îmbunătăţi rezultatele sportive şi în rândul înotătorilor ruşi.

Atleţilor ruşi li s-a interzis participarea la competiţiile globale după publicarea raportului WADA în noiembrie 2015.

“Nu există nicio îndoială că afirmaţiile tulburătoare de astăzi cu privire la dopajul orchestrat în înotul din Rusia ar trebui să fie investigate”, a declarat preşedintele WADA, Craig Reedie.

WADA a scris Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA), susţinând că este “îngrijorată în legătură cu acuzaţiile că ... Portugalov ... ar putea influenţa dopajul în domeniul înotului [sportiv]”.

FINA a precizat că nu deţine nicio “dovadă concretă” cu privire la dopajul sistematic în Rusia şi a cerut ziarului The Times să prezinte dovezile pe care le deţine. Totuşi, FINA a promis că va investiga acuzaţiile care sunt “susţinute de dovezi”.

Ziarul The Times a citat înotători ruşi ale căror teste pozitive din 2009 pentru un hormon interzis au fost muşamalizate şi a precizat că antrenorii de înot au fost conştienţi de distribuirea în masă a substanţelor interzise în Rusia, dar că le-a fost frică să vorbească despre acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport