IAAF suspendă Rusia pe termen nedefinit

După o lungă aşteptare, Asociaţia Internaţională de Atletism a decis că Rusia, acuzată de dopaj sistematizat, va fi suspendată pe o perioadă de timp nedefinită. Preşedintele IAAF Sebastian Coe a declarat că decizia este un semnal de alarmă pentru toţi cei implicaţi.
(Captură Foto)

Asociaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a suspendat Federaţia Rusă pentru Atletism (ARAF) pentru o perioadă nedefinită. Consiliul IAAF, format din 27 de membri, a votat cu 22 la 1 în această problemă în cadrul unei teleconferinţe desfăşurată vineri seara.

Suspendarea ar putea include şi Jocurile Olimpice de Vară din 2016 din Rio de Janeiro şi, în plus, s-ar putea ca Rusia să nu aibă dreptul de a găzdui Cupa Mondială de Marş Sportiv din 2016 din Cheboksary şi Campionatele Mondiale de Juniori din 2016 din Kazan.

„Astăzi am analizat eşecul ARAF şi am luat decizia de a o suspenda temporar, aceasta fiind cea mai dură sancţiune pe care o putem aplica în acest moment”, a declarat preşedintele IAAF Sebastian Coe. „Dar am discutat şi am căzut de acord asupra faptului că întregul sistem a neglijat atleţii, nu doar în Rusia, ci peste tot în lume. Acesta a fost un apel ruşinos de trezire şi suntem clari asupra faptului că înşelătoria la orice nivel nu va fi tolerată.”

Ministrul rus al sporturilor Vitali Mutko a declarat pentru AP că suspendarea „pare foarte ciudată” în acest moment, considerând că ar putea fi ridicată înaintea campionatelor de atletism în sală din SUA, care vor avea loc în martie 2016.

Agenţia Mondială Antidopaj (WADA), al cărei raport de 323 de pagini a scos la lumină practici de dopaj susţinute de stat, a aplaudat suspendarea, conform Deutsche Welle.

„Decizia este o ştire pozitivă pentru atleţii curaţi din întreaga lume”, a declarat Ben Nichols, purtător de cuvânt al WADA.

Mihail Butov, membru al consiliului IAAF din partea Rusiei, s-a abţinut de la vot dar a participat la teleconferinţă. El nu a putut să ofere vreo indicaţie în privinţa perioadei de suspendare, susţinând că totul „va depinde de cât de convingător va fi cazul nostru şi de cât de obiectivă va fi comisia”.

Agenţia rusă antidopaj a fost subiectul unui raport WADA publicat luni, care a detaliat muşamalizarea unei practici de dopaj susţinută de stat, care a inclus teste false şi mostre medicale distruse.

Vineri dimineaţa Mutko a declarat că agenţia rusă antidopaj va coopera cu ancheta, sugerând chiar o restructurare serioasă la nivel departamental. De asemenea el a criticat abordarea IAAF faţă de cazurile de dopaj anterioare care nu au implicat Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport