Vitalie Călugăreanu: Moscova l-a scos pe vicepremierul pentru reintegrare din ecuaţie. „Urmează federalizarea R. Moldova?”

Maia Sandu notează că în privinţa ideii federalizării trebuie manifestată maximă vigilenţă şi cerută transparenţă pentru că acum nu există nimeni care să stea de pavăză dacă se va reveni la negocierea unor lucruri în dezavantajul R. Moldova.
Vasilii Şova, fost vicepremier pentru reintegrare în cabinetul Sandu
Vasilii Şova, fost vicepremier pentru reintegrare în cabinetul Sandu (gov.md)

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-un editorial pentru DW vede surprinzător faptul că în lista noului Cabinet de miniştri de la Chişinău nu se mai regăseşte Vasilii Şova, „unul dintre cei mai apreciaţi negociatori în problema transnistreană din anturajul preşedintelui Igor Dodon”. Fotoliul de vicepremier pentru Reintegrare al acestuia va fi ocupat, în Cabinetul Chicu, de către Alexandru Flenchea.

În opinia jurnalistului, numirea este una ciudată şi alimentează supoziţia că aceasta ar fi fost impusă de la Moscova după ce, la începutul lunii octombrie, la reuniunea 5+2 de la Bratislava în problema transnistreană, vicepremierul Şova ar fi refuzat să semneze protocolul final deoarece conţinea „cedări periculoase”.

Liderul PDM, Pavel Filip, vorbea atunci despre pericolul „introducerii unui sistem de garanţii în dezavantajul Republicii Moldova” şi că „se încearcă a crea două entităţi de drept distincte”.

„Ulterior, vicepreşedintele Parlamentului, Monica Babuc, a publicat un proiect de protocol care confirma aceste temeri. Surse bine informate, care au solicitat anonimatul, au comunicat pentru DW că Vasilii Şova a blocat semnarea acelui periculos document”, se mai arată în sursa citată.

În context, Maia Sandu a declarat că dnei Babuc i-au scăpat nişte lucruri mai importante şi anume protocoalele precedente semnate de guvernul Filip şi care au creat precedente şi aşteptări.

„S-au dat aceste plăcuţe de înmatriculare neutre pentru maşini acum regimul din Transnistria cere şi permise de conducere neutre şi tot aşa. Când aud aceste pretenţii de la PD am sentimentul că habar nu au ce au făcut”, a notat fostul premier în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Este adevărat că la Bratislava acel protocol nu a fost semnat şi inclusiv domnul Şova s-a opus deoarece a văzut că se insista pe angajamente din partea R. Moldova şi nu pe angajamente din partea Transnistriei, a adăugat Maia Sandu subliniind că în ceea ce ţine de revenirea la ideea federalizării „trebuie să fim extrem de vigilenţi şi să nu permitem să se întâmple nimic. Să cerem transparenţă maximă pentru că nu văd cine acum poate să filtreze să stea de pavăză în situaţia în care s-ar dori să se negocieze nişte lucruri în dezavantajul Chişinăului.”