Virusul Wuhan - Israelul dezbate suspendarea totală a libertăţilor individuale într-o comisie din Knesset

Matrix
Matrix (captură Youtube)

După ce premierul Benjamin Netanyahu a anunţat, sâmbăta trecută, că autorităţile vor utiliza tehnologia şi sistemele „anti-tero” ale ţării pentru a combate „inamicul invizibil” virusul Wuhan, mass-media israeliană raportează acum că guvernul ia în considerare „suspendarea totală a libertăţii individuale" - conform publicaţiei Haaretz.

Şeful serviciilor de sănătate publică din Israel solicită acum acest lucru.

Sigal Sadetsy a declarat subcomisiei Knesset (parlamentului israelian) pentru Informaţii şi Servicii Secrete în această săptămână că „introducerea în carantină şi monitorizarea personală a oamenilor, precum şi o renunţare totală a libertăţilor personale” este urgentă.

Observaţiile alarmante ale şefului sănătăţii publice au ridicat sprâncene în rândul parlamentarilor aflaţi în şedinţa de urgenţă. Atunci când a fost presată cu privire la ceea ce ar presupune „oprirea libertăţilor personale”, Sadetsy a subliniat că este nevoie să se treacă dincolo de o simplă carantină - vorbind o blocare totală la nivel naţional. Haaretz relatează:

Sadetsy şi Moshe Bar Siman Tov, directorul general al Ministerului Sănătăţii, au încercat să convingă membrii Comisiei să dea Shin Bet-ului aprobarea să folosească „mijloace tehnologice speciale” pentru a detecta unde au fost persoanele diagnosticate şi persoanele la care au fost expuse, în timp ce deveniseră purtători de virus - şi să-i izoleze.

Şocant, şeful serviciilor de sănătate, Sidal Sadetsy, a cerut în esenţă ca statului să i se acorde puteri totalitare precum cele pe care le are Partidul Comunist Chinez, pentru a combate pandemia, într-un dialog publicat de Haaretz.

Deputatul Yair Lapid (al partidului centrist Albastru-Alb) a încercat de mai multe ori să sublinieze că în China nu există democraţie şi, prin urmare, situaţia sa este diferită de cea a Israelului. Oficialii din domeniul sănătăţii nu au răspuns direct, dar au reiterat că atât momentul, cât şi puterea răspunsului la epidemie sunt critice, şi, prin urmare, există o nevoie de a aproba măsurile extreme.

Anterior, un lider al partidului de opoziţie din partea partidului Meretz, Nitzan Horowitz, a blocat planurile lui Netanyahu pentru folosirea tehnologiilor de combatere a terorismului în criză, menţionând că urmărirea cetăţenilor „folosind baze de date şi mijloace tehnologice sofisticate poate duce la încălcarea severă a vieţii private şi libertăţilor civile de bază”.

Întrebarea este dacă, odată ce aceste „măsuri de urgenţă” sunt puse în aplicare, vor mai fi vreodată abrogate.