Apare ciber-dictatura: Israelul monitorizează electronic telefoanele mobile pentru a "stăvili epidemia" de virus Wuhan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Guvernul israelian a început marţi să utilizeze tehnologia de monitorizare a telefoanelor pentru a stăvili focarul de virus Wuhan şi a emis directive care îndeamnă oamenii să nu îşi părăsească locuinţele.

Cabinetul premierului Benjamin Netanyahu a aprobat regulamente de urgenţă care vor permite serviciului de securitate internă Shin Bet să apeleze la datele telefoanelor mobile pentru a urmări mişcările persoanelor infectate de virus.

Datele, utilizate în mod obişnuit pentru combaterea terorismului, vor fi folosite de Ministerul Sănătăţii pentru a localiza şi a-i avertiza pe cei care s-au aflat în vecinătatea persoanelor care devin pozitive, a declarat guvernul.

O astfel de monitorizare cibernetică ar necesita în mod normal ratificarea parlamentară şi supraveghere judiciară.

Dar Benjamin Netanyahu, care a anunţat luni măsura, a ocolit procesul invocând starea de urgenţă.

Într-o evoluţie separată, Ministerul Sănătăţii a publicat noi directive care cer israelienilor să rămână pe cât posibil în case.

Directivele au adăugat plaje şi parcuri la o listă de locuri, pe lângă şcoli, centre comerciale, restaurante şi teatre - care au fost închise publicului. Adunările de peste 10 persoane sunt interzise.

Dar israelienii pot, încă, merge la lucru - multe întreprinderi operează cu personal redus pentru a încerca să oprească răspândirea virusului - pot cumpăra alimente şi medicamente, pot face exerciţii în aer liber şi îşi pot plimba câinii.

„Chiar şi atunci când părăsesc casa în acest scop, contactul dintre oameni ar trebui să fie limitat şi ar trebui să stea la doi metri unul de altul”, a recomandat Ministerul Sănătăţii.

Nu a fost clar imediat dacă poliţia va aplica pedepse în cazul nerespectării restricţiilor.

Utilizarea tehnologiei pentru a urmări persoanele infectate şi oamenii cu care acestea intră în contact a atras critici din partea grupurilor de monitorizare a drepturilor civile, atunci când Netanyahu a propus-o pentru prima oară, în weekend.

Autorităţile israeliene au declarat că monitorizarea cibernetică, în vigoare pentru următoarele două săptămâni, are ca scop doar stoparea răspândirii virusului Wuhan şi va fi în cele din urmă eliminată.

Dar Asociaţia pentru Drepturi Civile din Israel a numit mişcarea „un precedent periculos şi o pantă alunecoasă”.

Gabi Ashkenazi, membru de rang înalt al partidului Albastru-Alb, de centru, a criticat, de asemenea, utilizarea ordinelor de urgenţă. „Este inadecvat să aprobi o astfel de măsură în acest mod, fără supraveghere publică şi parlamentară”, a scris el pe Twitter.

Liderul său de partid, fostul general Benny Ganz, ar putea fi următorul premier, după ce, luni, a primit însărcinarea de la preşedintele Israelului de a încerca să formeze un nou guvern în urma alegerilor din 2 martie, al treilea tur de scrutin din ultimele 12 luni.

Dar ministrul Justiţiei al cabinetului Netanyahu, Amir Ohana, a respins criticile. "Preocupările celor deranjaţi de monitorizarea cibernetică sunt depăşite de ameninţarea cu care ne confruntăm", a afirmat el la Radio Israel.

În Israel există 324 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul Wuhan. În teritoriile palestiniene, 41 au fost confirmate în Cisiordania ocupată, iar în Fâşia Gaza numărul cazurilor depistate este zero.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe