Virgil Dăscălescu(BNR): ”Băncile n-au avut profit, ci pierderi din creditele în franci elveţieni” (video)

Virgil Dăscălescu (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
25.02.2015
Se încarcă player-ul...

”Băncile care au dat împrumuturi în franci elveţieni au avut pierderi, nu profit de pe urma acestor credite. Pe o perioadă de 5 ani, instituţiile de credit au înregistrat pierderi anuale de 3,9% din soldul mediu la valoare netă a creditelor luate în CHF. În 3 sau 4 ani o bancă care ar avea activul denominat integral în franci elveţieni, ar intra în insolvenţă”, a declarat astăzi Virgil Dăscălescu, şef de serviciu în cadrul Direcţiei de Stabilitate a BNR.

Totuşi oficialul BNR a susţinut că împrumuturile în franci elveţieni au o pondere redusă în PIB şi raportat la totalul creditării. Ca urmare, în opinia sa, ele nu prezintă un risc sistemic în sine, dar ”eventuale măsuri prin aplicarea unui curs istoric sau determinat arbitrar poate genera risc sistemic pe canalul hazardului moral sau prin alte canale”.

Dăscălescu a mai arătat că în cazul creditelor luate în CHF, debitorul se confrunta atât cu şocul deprecierii leului faţă de euro, cât şi cu şocul deprecierii euro în raport cu francul. În plus, costurile fixe la nivelul instituţiilor de credit din România sunt foarte mari, iar băncile încearcă să le compenseze prin aplicarea unor marje substanţiale care să le acopere. Pe de altă parte, costul mediu de finanţare este foarte greu de estimat în CHF.

Ca urmare, economistul BNR a susţinut că ”pe o perioadă de 5 ani, băncile au înregistrat o pierdere anuală de 3,9% din totalul creditelor luate în CHF”. El a reamintit că principalele surse de venit din creditare sunt dobânzile şi comisioanele, arătând că rata medie a dobânzii în franci elveţieni a avut tendinţa de a scădea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor