Mugur Isărescu "nu creează iluzii": conversia creditelor în franci elveţieni ar genera pierderi de 5,7 miliarde de lei

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde lei, reprezentând 0,8% din PIB, pentru băncile care au acordat credit în respectiva monedă, iar o conversie cu un un plus de 20%, aşa cum au solicitat românii care şi-au văzut ratele explodând pierderile ar ajunge la 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB).

"Dacă s-ar face conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, ar însemna pierderi de 5,7 miliarde lei pentru băncile care au în portofoliu astfel de finanţări, care înseamnă 0,8% din PIB. Dacă se transformă la curs istoric plus 10%, înseamnă 5,1 miliarde lei, adică 0,7% din PIB", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordării creditului până în prezent, aşa cum a propus în Parlament deputatul Ana Birchall, băncile ar trebui să suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).

"Chiar dacă în faza iniţială se poate spera că aceste pierderi se transferă către capitalul băncilor, impactul poate să fie dramatic în economie. Aşadar, stăm cu pixul în mână, nu ne aventurăm, nu creăm iluzii", a declarat Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai precizat că, dacă s-ar realiza conversia la alt curs decât cel de la momentul operaţiunii, pentru creditele în franci elveţieni şi euro împreună, "aşa cum ar fi corect şi pentru debitorii în alte valute", la cursul istoric, pierderile se cifrează la 9,8 miliarde lei (1,4% din PIB).

Dacă la cursul istoric se adaugă 10%, pierderile ar ajunge la 7,3 miliarde lei (1% din PIB), în timp ce conversia la curs istoric plus 20% ar genera pierderi pentru bănci de 5,5 miliarde lei (0,8% din PIB). Dacă la cursul istoric se adaugă 30%, băncile ar avea de suportat pierderi de 4,2 miliarde lei (0,6% din PIB) în timp ce, la un curs mediu calculat, pierderile ar ajunge la 4,5 miliarde lei.

Reamintim că în jur de 3000 de persoane cu credite în franci elveţieni s-au strâns pe 25 ianuarie în Piaţa Constituţiei pentru a cere autorităţilor române să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului. Principala doleanţă a celor care s-au trezit cu ratele aruncate în aer după aprecierea francului eleveţian a fost convertirea în lei creditele în valută, la cursul de la data semnării contractului plus o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat.

Protestatarii au acuzat că, la momentul contractării creditului, nu au fost informaţi corect nici de bănci şi nici de instituţiile statului care aveau atribuţii de supraveghere, informare şi protecţie, "astfel încât s-a profitat imoral de nevoia lor de bani, majoritatea folosiţi pentru întemeierea unui cămin, pentru tratarea unor probleme de sănătate grave sau pentru un nivel de trai mai bun."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie