Viorica Dăncilă un premier pentru neliniştea dumneavoastră. Discurs tranşant în susţinerea măcelului de pe 10 august

Dacă mai are cineva vreo îndoială că Guvernul susţine măcelul din 10 august, discursul Vioricăi Dăncilă ar trebui să edifice pe toată lumea.
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)
Adrian Sturdza
23.08.2018
Se încarcă player-ul...

La prima şedinţă de guvern de după represiunea din 10 august, premierul Viorica Dăncilă a început cu un discurs în forţă, în care a acuzat atacuri împotriva instituţiilor statului, în special a Jandarmeriei.

"Organizăm această şedinţă de guvern într-un context marcat de tensiune şi ură în societatea românească. Unii încearcă, din motive strict politice, să alimenteze această spirală a conflictului, care să scindeze şi mai mult societatea. Există tendinţe ca această scindare să fie una iremediabilă iar evenimentele violente din 10 august au demonstrat acest lucru".

Scindarea ar fi clară, dacă te gândeşti la zecile de mii de cetăţeni care au luat bătaie şi gaze pentru că Guvernul nu i-a vrut în Piaţă, rămâne neclar ce înţelege Dăncilă prin sintagma "scindare iremediabilă", căci gândul pleacă la scenarii dintre cele mai incredibile până acum două săptămâni, care, iată devin uşor-uşor probabile.

Mai rău, condamnarea violenţelor petrecute la mitingul diasporei, fără condamnarea violenţelor sistematice, extrem de grave şi răspândite comise de jandarmi în timpul mitingului, dar mai ales a operaţiunii de evacuare a Pieţei, dă un mesaj fără echivoc asupra susţinerii politice a incidentelor de către şeful Guvernului.

Următoarea realizare a cabinetului: botniţă presei.

În continuare, premierul român pare să lanseze un atac şi mai grav - la libertatea de exprimare.

"Pornind de la evenimentele din 10 august am văzut în aceste zile un asalt împotriva unor instituţii ale statului", a declarat Dăncilă, şi cum în ultimele zile nu s-au înregistrat evenimente violente, singurul gând este că premierul unei ţări care în acte mai este încă în UE a ajuns să condamne public opiniile exprimate în spaţiul public.

"Prima ţintă este Jandarmeria, dar sunt şi alte instituţii care sunt luate în acest colimator".

Salva de deschidere a şedinţei de cabinet s-a încheiat cu răpăiala ploii line după furtună: "Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină, dar consider că o persoană sau o instituţie poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente".

Întrebarea ar fi: oare sutele de filmări înregistrate în ciuda ameninţării cu bătaia din partea jandarmilor, nu sunt suficiente probe pentru a putea acuza forţele Jandarmeriei de abuz? Trebuie aşteptată o hotărâre de judecător pentru a ne spune că ceea ce vedem pe internet este evident ceea ce credem că vedem - şi anume lume bătută pe străzi, fără discriminare?

După declaraţiile politice extrem de partizane, urmează o spoială de echidistanţă şi o lovitură sub centură dată opoziţiei căci, nu-i aşa, nu face parte din mecanismul firesc al unei democraţii: "Răspunsul nostru al Guvernului la toate aceste procese care au loc în spaţiul public trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat şi de responsabil. Spre deosebire de liderii politici ai opoziţiei, noi nu avem dreptul să cedăm şi să intensificăm această scindare şi această dezbinare la nivelul societăţii".

Apoi o acuzaţie pe faţă făcută opoziţiei, de lovitură de stat: "Apelul meu la toţi miniştrii [mergea un către, dar parcă asta mai e o problemă, n.r.] dar şi la toţi şefii instituţiilor din subordine să evite această spirală a conflictului în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să căştige puterea la alegeri şi care acum încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace, nedemocratice.

Minunăţia de spectacol a fost asezonată la coadă cu bomboane dulci şi parfumate - promisiuni de bani mai mulţi alocaţi pentru educaţie, sănătate, administraţie locală etc.

Concluzia: bun venit în anul 1990!... Deocamdată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor